MLADI NOVOSAĐANI SA AUTIZMOM POSTALI PREDUZETNICI: Od paklica cigareta prave fantastične stvari! Evo šta i kako to rade! (FOTO)
Foto: Svetionik u plavom

socijalno preduzetništvo

MLADI NOVOSAĐANI SA AUTIZMOM POSTALI PREDUZETNICI: Od paklica cigareta prave fantastične stvari! Evo šta i kako to rade! (FOTO)

Moj biznis -

Mladi Nosvosađani sa autizmom i iz drugih osetljivih grupa od nedavno imaju priliku da socijalizaciju nastave i nakon školovanja i to na jedan kreativan i koristan način!

To im je omogućilo udruženje i socijalno preduzeće "Svetionik u plavom" koje je otvorilo svoj radni prostor gde će korisnici imati prilike da se bave proizvodnjom recikliranog papira dobijenog ekološkom reciklažom praznih paklica od cigareta po japanskoj metodi.

Svetionik u plavom, socijalno preduzetništvo, Novi Sad, autizam, paklice, cigarete, papir
foto: Svetionik u plavom

Zastupnica udruženja Radojka Gajanović istakla je za Kurir da je udruženje osnovano pre godinu dana sa ciljem da se po prvi put u Novom Sadu mladima u spektru autizma obezbedi mogućnost da rade u skladu sa svojim mogućnostima.

- Trenutna situacija u našem društvu je takva da deca i mladi sa autizmom po završetku školovanja ostaju bez svih vidova podrške, zatvoreni u porodična domaćinstva, bez smislenih aktivnosti, prepušteni isključivo na brigu i podršku svoje porodice - kaže Radojka.

Dodaje da je njihova misija da pokažu svojim trudom, zalaganjem i primerom u praksi da postoji način da se situacija u društvu i okruženju promeni. Da se pruži šansa mladima u spektru autizma na dane ispunjene radnim aktivnostima, druženjem, socijalnim kontaktima i dostojanstvom.

Svetionik u plavom, socijalno preduzetništvo, Novi Sad, autizam, paklice, cigarete, papir
foto: Svetionik u plavom

Gajanovićeva je rekla da je udruženje dobilo radni prostor na korišćenje od grada Novog Sada u Sremskoj Kamenici, a da svi koji žele mogu podržati njihov rad donacijama, sakupljanjem praznih paklica cigareta u firmama ili stambenim zgradama - postoje kutije za sakupljanje paklica, koje se mogu postaviti na vidno mesto u objektima. Kao i promocijom upotrebe njihovog ekološkog, reciklažom dobijenog papira za izradu reklamnih proizvoda i umetnčku upotrebu.

1 / 5 Foto: Svetionik u plavom

Period adaptacije

A kako izgleda radno angažovanje mladih u spektru autizma i iz drugih osetljivih grupa Gajanovićeva objašnjava da je za učešće u radnim aktivnostima i proizvodnji recikliranog papira potrebno da se prvo upoznaju sa roditeljima i budućim korisnikom/korisnicom.

- Prilikom dolaska se popunjava upitnik udruženja "Svetionik u plavom" kako bismo saznali sve važne informacije o budućem korisniku i sačinili procenu trenutnih mogućnosti za angažovanje, plan koraka za adaptaciju i upoznavanje sa procesom proizvodnje, rasporedom dnevnih aktivnosti i sl. Organizuje se upoznavanje i obilazak radnih prostorija, razmena informacija i dogovor oko perioda adaptacije korisnika na novi prostor i radne aktivnosti - kaže Radojka.

Korisnici radnog centra trenutno su osobe starostoi izmeđ u 18 i 30 godina. Za realizaciju pravnog modela i uređenje dokumentacije, kao i nadoknade u vidu zarade korisnika radnog centra, kako kažu iz udruženja, čekaju izmene i dopune trenutne zakonske regulative kako bi sve moglo biti organizovano u skladu sa propisima republike Srbije i u korist korisnika radnog centra.

PROCES PROIZVODNJE

Od paklice do umetničkog papira

Sam proces proizvodnje izgleda ovako - prazne paklice od cigareta se prvo odvajaju od celofana, ravnaju i sitne na uređaju za uništavanje papira.

Usitnjen karton se potapa u vodu i meša mikserom dok se ne dobije homogena smeša sitne granulacije, potom se pristupa daljim koracima proizvodnje papira pomoću korita sa vodom, drvenih ramova i sita, nakon ceđenja i usisavanja viška vode, reciklirana smesa se pegla valjcima na određenu gramažu i debljinu papira.

Dobijeni reciklirani papir se potom suši na pločama od šperploče i seče na željene dimenzije. Finalni proizvod se može koristiti kao papir za umetnič ke radove tehnikama grafike i tuša, kaligrafiju, dalju proizvodnju reklamnih proizvoda (flajera, vizit karti, notesa, cena u marketima, etiketa i slično).

Kreativne ideje

Takođe iz udruženja kažu da se trenutno sredstvima udruženja finansiraju njihova druženja van radnog vremena, troškovi goriva za roditelje, koji ih svakodnevno voze u radni centar i vraćaju kući, odlasci u bioskop, pozorište, kuglanu, na karaoke večeri, koncerte i sl.

Svetionik u plavom, socijalno preduzetništvo, Novi Sad, autizam, paklice, cigarete, papir
foto: Svetionik u plavom

Udruženje je posebno fokusirano na planove za naredni period, jer kako kažu kreativnih ideja im ne manjka, kako budu dobijali finansijsku podršku takoće ih realizovati korak po korak i širiti tim korisnika u skladu sa potrebama tržišta.

- Pisanje projekata kako bismo obezbedili sredstva za isplatu zarada za dva radna terapeuta, za kombi prevoz korisnika od kuće do radnog centra i povratak nazad po završetku radnih aktivnosti, za kupovinu digitalnog uređaja za štampu kako bismo proširili asortiman proizvoda od našeg recikliranog papira, za kupovinu mašine za katovanje i savijanje da bismo mogli proizvoditi ekološku ambalažu za hranu i slično - zaključuje Gajanovićeva.

Kurir.rs/ Tijana Majkić

Bonus video:

07:00

ČUDESNA PRIČA MAJKE DETETA SA AUTIZMOM: Nisam za inkluzivnu nastavu, a evo zašto sam sada srećnija nego pre (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track