IZ RAŠINE RADIONICE ZA DAN IZAĐE 2.500 PROIZVODA: Probili se na evropsko tržište, sve rade ručno, a cena prava sitnica
Foto: Shutterstock

vredne ruke

IZ RAŠINE RADIONICE ZA DAN IZAĐE 2.500 PROIZVODA: Probili se na evropsko tržište, sve rade ručno, a cena prava sitnica

Moj biznis -

Branje sirka, čišćenje, sortiranje, spajanje i motanje metlica, uvezivanje i šivenje - dug je put dok se ne napravi jedna metla. A taj put već 20 godina uspešno prelazi Rastislav Đenđur iz Bačkog Petrovca koji dnevno proizvede do 2.500 različitih vrsta metle.

Velike gomile sirka na sve strane, pogon gde se ručno klasifikuje i čisti, veliko skladište za drške za metle. I onda, još jedan veći pogon gde se užurbano odvija sama proizvodnja. Pedesetak radnika u dve smene svakodnevno vredno obavlja ove poslove, metle se prave i šiju ručno. Ima puno prašine, ali čini se da radnicima to ne smeta. Kažu, iako se sve radi ručno, posao nije težak.

Ciscenje, Metla, Kursumlija
foto: KURIR

- Počeli smo pre 20 godina tako što smo otkupljivali metle od proizvođača i onda smo ih izvozili. Potrebe za metlom su bile velike, a tržište zatvoreno. Kada smo videli kako se situacija razvija nismo hteli da propustimo šansu i pokrenuli smo svoju proizvodnju - priseća se početaka Đenđur.

Dnevno i do 2.500 metli

Upravo Bački Petrovac, ali Selenča, Bač i Kanjiža, centri su prerade sirka metlaša u Srbiji. Đenđurova metlara jedna je od najvećih. Dnevno proizvedu od 2.000 do 2.500 komada najrazličitijih vrsta metle. Mesečna proizvodnja je oko 50.000 komada, a godišnja i do 600.000 metli.

- Najvažnija je kvalitetna sirovina koju skladištimo od avgusta do trenutka kada nam je potrebna za preradu. Sirak se čisti, dovozimo ga ovde, sortiramo ga prema dužini, klasi, boji metlice, prema potrebama proizvodnje. Sečemo ga na određenu dužinu i onda se namotavaju metle - objašnjava ovaj preduzetnik.

Ruže, Zemunac, Poklonio, Metle, Umesto, 101, 101, Devojci, Metlu
foto: Profimedia

Sirak metlaš ne uzgaja samostalno, već otkupljuje direktno od proizvođača.

- Imamo i poslovnu jedinicu u Totovom Selu kod Kanjiže gde nam je otkupno mesto sirka metlaša. Upravo su počeli pregovori sa individualnim proizvođačima iz Sente, Kanjiže i okoline za otkup sirka iz ovogodišnje setve. Cena sirkove metlice za sada se ne zna, to će zavisiti od potražnje i ponude na tržištu.

CENA U EVROPI ISTA KAO U SRBIJI

Srbija je već godinama lider u proizvodnji i izvozu sirkove metle.

- Nikada nije izašla iz mode. To je proizvod koji nam je neophodan, ipak, više ljudima koji žive u kućama nego onima u stanovima. Oni koji imaju dvorište, životinje, moraju da čiste. Naš asortiman čini više od 50 različitih vrsta. Od malih za odelo, standardnih četiri i pet puta šivenih, do super velikih metli. Šta ćemo proizvoditi, zavisi od zahteva kupaca - priča Đenđur.

Tradicija, uz realne potrebe kupaca, spoj su koji garantuje dobar plasman na različita tržišta širom Evrope.

- Izvozimo najviše u Italiju, Francusku, Sloveniju, Nemačku, ponekad u Slovačku. Izvozili smo i u Rusiju, trenutno ne. Naravno, robu plasiramo i u Srbiji, u našim trgovinskim lancima. Nećete verovati, cena je skoro ista kod nas kao i u Evropi. Ako standardnu metlu ovde prodajemo za 350, 450 dinara, cena u inostranstvu joj je čak i niža - kaže on i dodaje da ranijih godina nije bilo tako.

- Pretežno smo izvozno orijentisani, najveći deo naše proizvodnje ide u izvoz. Trenutna situacija je takva da je kurs dinara precenjen prema evru, godinama je fiksiran, ne menja se, a troškovi konstantno rastu. Sve, od plata radnika, dažbina, poreza prema državi, struja, gorivo, sve ide gore. Subvencije nemamo nikave. Ne možemo da dižemo toliko cenu u inostranstvu da bismo ovde mogli da podmirimo troškove - kaže on, ali ipak, uz sve prepreke, ne odustaje od proizvodnje kvalitetnih metli.

stolar, mašinbravar, pogon, fabrika, radnik
foto: Shutterstock

Sve manje površina

Kada je reč o sirku metlašu, kod njega se skidanje metlica obavlja isključivo ručno, tako da su i površine limitirane radnom snagom. To je osnovni razlog što se, bez obzira na stabilnu potražnju metlarske industrije, ukupne površine pod sirkom u Srbiji polako smanjuju.

- Sa više od 5.000 hektara, koliko je bilo tokom sedamdesetih godina prošlog veka, svedene su na oko 750 hektara. Najveći deo proizvodnje se odvija u Vojvodini gde su u poslednjih 10 godina površine oko 700 hektara. Osim u Srbiji, sirak metlaš se gaji u Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj, kao i na manjim površinama u Moldaviji i Turskoj.

(Kurir.rs/Agroklub)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track