MNOGI NE ZNAJU ŠTA ONI TAČNO RADE: Ova profesija zbunjuje mnoge, ali može da bude ITEKAKO ISPLATIVA, evo od čega im zavisi zarada
Foto: Profimedia

ČIME SE BAVE

MNOGI NE ZNAJU ŠTA ONI TAČNO RADE: Ova profesija zbunjuje mnoge, ali može da bude ITEKAKO ISPLATIVA, evo od čega im zavisi zarada

Moj biznis -

Svaki politikolog može biti političar, ali svaki političar ne može biti politikolog. Za zvanje politikologa potrebna je diploma stečena na fakultetima političkih nauka, a oni sa ovim zvanjem zapošljavaju se na različitim mestima, od političkih partija i državne uprave, preko medija i nevladinih organizacija, do naučnih instituta.

Šta tačno rade politikolozi i kako izgleda njihov posao, da li je ovo zanimanje traženo na tržištu rada, koliko zarađuju i da li su stalno zaposleni ili dominiraju frilenseri.

FPN, svađa, studentkinja
foto: Zorana Jevtić, Shutterstock

Na beogradskom Fakultetu političkih nauka od četiri postojeća smera na osnovnim studijama, sa čak tri izlaze politikolozi. Bilo da se obrazuju na novinarsko-komunikološkom, politikološkom ili smeru za međunarodne odnose, studenti stiču zvanje diplomiranih politikologa.

– Prva asocijacija na politikologe jeste da su to budući političari, odnosno da se na fakultetu obrazuju političari, jer je zanimanje nedovoljno jasno javnosti. Tačno je da određeni broj politikologa nakon završenog fakulteta nastavi karijeru u političkim strankama, odnosno postanu političari, ali je to dosta ograničen broj. Većina njih se, prema našim saznanjima, zapošljava u nevladinim organizacijama, državnoj upravi, diplomatiji, medijima, pr agencijama ili u kancelarijama za komunikaciju sa medijima, kao i naučnim ili stručnim institutima – kaže Dušan Spasojević.

Fakultet, dodaje on, nudi kvalifikacije i kompetencije koje su izuzetno adaptibilne.

devojka, fakultet
foto: Profimedia

– Prema saznanjima koja mi imamo, naši student relativno lako nađu posao na tržištu rada, jer im fakultet nudi široko obrazovanje koje je primenjivo u različitim profesijama. Osim što politikolozi mogu da rade niz različitih zanimanja, oni prema našim saznanjima imaju sposobnosti da lako savladaju veštine i znanja koja na fakultetu nisu učili. I u tom smislu imaju prednost na tržištu rada – tvrdi profesor FPN-a.

MALO JE PRAVIH ANALITIČARA

Dušan Lj. Milenković, takođe politikolog po obrazovanju bavi se političkim konsaltingom i objašnjava razliku između političara, politikologa, političkog analitičara i političkog konsultanta.

– Političari mogu da budu politikolozi po obrazovanju, ali i ne moraju, svako može da bude političar, bez obzira na obrazovanje. Sa druge stane, politikolog i kod nas, ali i u drugim zemljama mora imati formalno obrazovanje. On može kao politikolog samo da analizira ili razmatra političke i društvene pojave i procese, a može u njima i da učestvuje – kaže Milenković.

Najbolje zarade su u međunarodnim organizacijama

Naši sagovornici tvrde da nije jednostavno govoriti o visini zarade politikologa, jer ona zavisi od toga na kojem je radnom mestu zaposlen, odnosno da li radi u državnom ili privatnom sektoru, u medijima ili nekoj domaćoj ili međunarodnoj nevladinoj organizaciji.

– Raspon zarada je veliki, jer je i raspon radnih mesta veliki. Primera radi, iako je ista profesija u pitanju, novinari imaju dosta različite zarade, u zavisnosti od toga u kom mediju rade. Ali, verujem da većina politikologa radi na poslovima koji spadaju u grupu srednje do više plaćenih - smatra Spasojević.

(Kurir.rs/Infostud)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track