"NEKADA IH JE SAMO TO SPASAVALO OD SMRZAVANJA" Kako nema više OŠTRIH i ledenih ZIMA I OVAJ NEPROCENJIV ZANAT IZUMIRE (VIDEO)
Foto: Kurir TV

"Stogodišnja tradicija"

"NEKADA IH JE SAMO TO SPASAVALO OD SMRZAVANJA" Kako nema više OŠTRIH i ledenih ZIMA I OVAJ NEPROCENJIV ZANAT IZUMIRE (VIDEO)

Moj biznis -

Čačanin Vladimir Todorović jedan je od poslednjih jorgandžija u Srbiji.

Vladimir Todorović
foto: Kurir tv

Mada je ovaj stari zanat u izumiranju, ručna izrada jorgana, dušeka i jastuka, u njegovoj porodici deo je tradicije duge sto godina.

Dok većina starih zanata nestaje pod pritiskom modernog doba, jedan čovek u srcu Čačka nastavlja da čuva tradiciju izrade jorgana, dušeka i jastuka - Vladimir Todorović, jedan od retkih preostalih jorgandžija u Srbiji.

- Svaka nit porodičnog nasleđa nosi priču, a moja ljubav prema ovom zanatu razvila se od detinjstva - istiakao je Todorović, čija porodica već generacijama neguje ovaj zanat.

- Sećam se priča mojih predaka o zimskim danima kada su jorgani punjeni vunom bili spas od hladnoće.

Sa više od jednog veka iskustva, Todorović ističe da je zanat zahtevan i predstavlja suštinu tradicije.

- U našem poslu, svaka sitnica je važna. Iako je interesovanje za ovakve proizvode opalo, mi se trudimo da održimo ovu tradiciju.

Tehnike izrade su jednostavne, ali zahtevaju pažnju i preciznost.

- Sve što nam je potrebno su igla, konac, makaze i mašina za šivenje", objašnjava Todorović - Jedan dušek od čiste vune izrađuje se za dva dana. Vuna mora biti čista i oprana bez primesa ili mirisa.

04:10

DA LI STE ČULI ZA OVAJ ZANAT? Kako nema više STRAŠNIH ZIMA kao nekada, I OVAJ NEPROCENJIVI ZANAT IZUMIRE!

Jorgani su posebno kompleksni za izradu, kao vrhunac jorganđijskog zanata.

- Težina jorgana zavisi od širine, prosečno dva i po do tri i po kilograma vune - dodaje majstor - Sve ide sa satenskim ili brokatnim materijalom i pamučnim materijalom, zavisno od želje.

Dok mnogi zanati nestaju, radionica u Čačku se bori da sačuva tradiciju koja traje već čitav vek. Jorgani i drugi proizvodi ovog majstora i danas su cenjeni kao simbol kvaliteta i tradicije.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja