KOLIKO ZARAĐUJU TIKTOKERI: Influenser otkriva cifru od koje će vam se zavrteti u glavi - Srbi ovoliko zarade za 4 MESECA! (VIDEO)
Foto: Screenshot TikTok

laKo do para

KOLIKO ZARAĐUJU TIKTOKERI: Influenser otkriva cifru od koje će vam se zavrteti u glavi - Srbi ovoliko zarade za 4 MESECA! (VIDEO)

Moj biznis -

Prosečna zarada na jednom TikTok lajvu kreće se od 50 do 150 evra, što znači da na kraju meseca ta osoba može da bude dobra 3.000 do 4.000 evra. Dario Marčac, jedan od popularnijih Tiktokera, sa nešto više od 93.000 pratilaca je ovom svojom izjavom napravio pravi bum na mreži.

Mnogi su konstatovali da iznos može da bude i viši od navedenog, ali bilo je i onih kojima uopšte nije jasno "kako se to zarađuje i odakle stižu pare": Ljudima koji rade kod određenog poslodavca nije baš najjasnije ko i kako isplaćuje tu zaradu.

- Ja ću se, ipak, držati mog stalnog posla - napisao je jedan od korisnika ispod pomenutog videa.

- Kako se uopšte zarađuje? Uključiš kameru i pričaš i za to si plaćen - komentarisao je sledeći.

00:23

Zarada na Tiktoku

Upućeni u ovaj biznis tvrde da broj pratilaca nije presudan, da bi profil počeo da “zarađuje” – sve, kažu, zavisi od sadržaja. Tačno je da veliki broj kompanija i brendova za svoje influensere bira one koji imaju više pratilaca, ali činjenica je da postoje profili koji imaju manji broj praćenja, ali odličan uspeh. O tome govore i pitanja TikTokera ispod navedenog videa:

- Za tih 150 evra u lajvu, koliko pratilaca moraš da imaš? Ili ti tu idu i oni giftovi?

- Kad Tiktoker dobije 1.000 evra, koliko novca ide njemu, a koliko Tiktoku?

Bilo je i onih koji su samo kratko konstatovali: "Tuga", "Sramota", "Lopovi su svi"...

TikTok, Tik Tok
foto: Shutterstock

Postoji više načina zarade na TikToku, ali jedan od najčešćih je upravo "live sadržaj", odnosno onaj sadržaj koji ide uživo, a tada se otvara mogućnost donacije od strane pratilaca.

- Za milion coinsa dobijaju u proseku 5.000 evra, tako da najjačih 15 TikTokera na Balkanu zarade nedeljno minimum taj iznos, što znači 20.000 evra mesečno - izračunao je Dariov pratilac.

Sličan račun izneo je još jedan od inflensera koji tvrdi da sa milion coinsa kad sve TikTok odbije bude "dobar" 42.000 evra.

- Pa vi gledajte i računajte - zaključio je on.

A, šta su koinsi?

TikTok, društvene mreže
foto: Promo

Na TikTok profilima postoji opcija kupovine tzv. coinsa odnosno zlatnika, to je svojevrsna TikTok valuta i prilikom emitovanja "live snimaka" nekog od korisnika, kupljene zlatnike donirate kao znak podrške. Korisnik koji je odradio nastup uživo prikupljene zlatnike može da zameni za dijamante koje će kasnije pretvoriti u novac na svom PayPal računu.

tiktoker, zarada
foto: Screenshot TikTok

NAJBOLJI ONI SA 5.000 PRATILACA

Na kraju, nesumnjivo je da profili koji imaju više od 5.000 praćenja na bilo kojoj mreži imaju “potencijal” i smatraju se mikroinfluencerima. U većini slučajeva oni odrade bolji posao od onih sa 200 ili 300 hiljada pratilaca. Komentari, lajkovi i interakcije su najvažniji elementi.

Od velikog značaja su i oznake odnosno tzv. hešhtagovi na TikToku i zahvaljujući njima korisnici mogu da gledaju isključivo sadržaj koji ih zanima, npr. određenog brenda ili kompanije.

To znači, da ako vaš profil ima veliki broj pratilaca, velike su šanse da ćete tokom "live nastupa" zaraditi određene donacije, ali ne treba zaboraviti da vaš sadržaj treba da bude izuzetno zanimljiv za publiku. Brojke kažu da korisnici prosečno provedu oko 37 minuta na ovoj aplikaciji u svakoj od država.

kurir.rs

Bonus video:

06:47

OVO ĆE SE DESITI KADA UVIDE DA JE BROJ SRBA OGROMAN, A POPISI LAŽIRANI! Tomić: Spajića će SKUPO koštati poltičko NEISKUSTVO!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track