NEOBIČNA POJAVA NA VLASINI: Nekad ih je bilo u izobilju, a sad lupom da ih tražiš! Vlasincima propala fina zarada (FOTO)
Foto: Kurir.rs/T.S.

VLASINCI U ČUDU!

NEOBIČNA POJAVA NA VLASINI: Nekad ih je bilo u izobilju, a sad lupom da ih tražiš! Vlasincima propala fina zarada (FOTO)

Moj biznis -

Na Vlasini borovnica obično ima u izobilju, ali ove godine rod je vrlo mali. Berba je u toku, a berača gotovo da i nema, jer je otkupna cena niža nego prethodnih godina. Kilogram borovnica je 140 dinara.

Ne pamte Vlasinci kada je borovnica ovako malo rodila, čuvari prirode obilaze teren svakodnevno i kažu da retko sreću berače. Nema berača, samo turisti uberu po neku, kaže Vladica Krstić, čuvar prirode na Vlasini.

"Nema nezrele borovnice, ali je sitan plod i zbog toga najverovatnije nema ni berača", priča Vladica.

Vlasina, Vlasinsko jezero, borovnica
foto: RTS Printscreen

Borovnica ima, ali u malim količinama, jedino u šumovitim predelima Vlasine i one su jako sitne. Na kvalitet i prinose borovnice uticalo je loše vreme dok su bile u cvetu, ali i visoka gusta trava koja ih je prekrila, pa su jedva vidljive.

"Rod je dosta smanjen zbog kiše i lošeg vremene, nije bilo toplo kao prošle godine", kaže Vasil Dinov, čuvar prirode na Vlasini.

Beračima se ne isplati da beru borovnice zbog niske otkupne cene od 140 dinara po kilogramu.

"Cena je lošija i ne isplati se za branje. Trava je prevelika i ne može da se bere", kaže Milan Janjić, meštanin Vlasine.

Vlasina, Vlasinsko jezero, borovnica
foto: RTS Printscreen

I otkupljivači gube. Prošle godine otkupljivali su pet do sedam tona dnevno, a sada 500 do 700 kilograma.

"I mi smo na gubitku, jer mi unapred plaćamo troškove državi za bavljenje tim poslom i to po kilogramu, a onda kada ne možemo da otkupimo te količine mi nemamo od čega da finansiramo dalje radove", kaže Tomislav Stanković, vlasnik hladnjače "Vlasina promaja".

1 / 7 Foto: Kurir.rs/T.S.

Borovnica je najkvalitetnija zrela.

Kada se otkupi, deo se odmah plasira kupcima u svežem stanju, a ostatak zamrzava.

Kurir.rs/RTS/Danijela Manić Stoilković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track