MARKO SE IZ BOLONJE VRATIO U SRBIJU, PA POKRENUO BIZNIS! Stvorio nešto JEDINSTVENO na ovim prostorima: "To je bio eksperiment"
Foto: printscreen

ima samo 23 godine

MARKO SE IZ BOLONJE VRATIO U SRBIJU, PA POKRENUO BIZNIS! Stvorio nešto JEDINSTVENO na ovim prostorima: "To je bio eksperiment"

Moj biznis -

Marko Obradović je rođen u Italiji, porodica mu je rodom iz Žagubice, a u leto 2017. rešio je da se vrati u Srbiju u negotinske Pimnice. Bavi se vinogradarstvom i proizveo je vino od domaćih sorti, jedinstveno na ovim prostorima.

Sa nekoliko reči srpskog jezika i nimalo znanja o vinogradarstvu, uzgoju loze i proizvodnji vina, Marko Obradović pravo iz Bolonje uputio se u Rogljevske pimnice, i to u francusku vinariju kod čuvenog vinara Sirila Bonžiroa koji je svojevremno otkrio ovo podneblje kao jedno od najboljih za proizvodnju vina.

vinograd, vinarija, Grožđe
foto: Shutterstock

"Kada sam imao otprilike 17 godina, upoznao sam jedan francuski par iz Burgundije koji je došao u Rogljevo, napravili su vinariju, posadili vinograde i tako sam krenuo sa njima da radim, meni se svideo taj posao", kaže Marko, vlasnik vinarije "Tenuta Est".

Sa njima je, kaže, radio tri berbe i nakon toga je odlučio da ode u Francusku gde se specijalizovao za vinogradarstvu i vinarstvo.

Marko trenutno poseduje 8,5 hektara pod vinogradima u Smedovcu i Rogljevu.

Vinarija "Tenuta Est" ili kako naš domaćin kaže "imanje na istoku", kapaciteta je oko 30.000 litara. Trenutno rade oko 15.000 litara, a gaje pino noar, prokupac, vranac, začinjak, frankovku i crnu tamjaniku, plus kaberne, merlo i game iz starih vinograda. Linija crvenih vina se zove Nero i sva nose redne brojeve, ali tu je i najinteresantnija "Srpska kupaža".

Brajan Volš, vinarija
foto: printscreen

"Tu ima prokupac, začinjak, frankovka, malo tamjanike, to je više bilo neki eksperiment. Gledali smo da ne bude puno alkohola,ima 13,5 posto, u odnosu na ova ostala ima bolje kiseline i aroma je specifična jer ima 5-6 sorti zajedno", kaže Marko Obradović.

Marko ima samo 23 godine, ali i velike planove.Član je Udruženja "Mladi sa Rajačkih pimnica" koji su sebi postavili kao zadatak da ovom kraju vrate stari sjaj kada je reč o vinogradarskoj proizvodnji, ali i da rade na razvoju vinskog turizma na ovom području.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track