ZAŠTO SVI PRIČAJU O JAGODAMA BORIŠIĆA IZ OKOLINE ČAČKA: Decenijama unazad pune markete plodovima kao šoljica kafe, ali i novčanik
Foto: Kurir

pun pogodak

ZAŠTO SVI PRIČAJU O JAGODAMA BORIŠIĆA IZ OKOLINE ČAČKA: Decenijama unazad pune markete plodovima kao šoljica kafe, ali i novčanik

Moj biznis -

Da se vredan rad i uloženi trud uvek isplate najbolje pokazuje i primer porodice Borišić iz sela Trbušani kod Čačka. Nekoliko generacija se na imanju već godinama unazad bavi proizvodnjom jagoda, a upravo ova voćka donosi prvu zaradu u godini. Sa prvim danima berbe velike količine crvenih plodova stiže na rafove marketa i pijačne tezge.

- Jagode su prva para iz naših plastenika, što se tiče voća. Mi jagode gajimo u plastenicima i važno nam je prvenstveno što smo zaštićeni od grada, zaštićeni od hemije, od truleži, jer, da su na otvorenom jagode trule kad krene kiša, ovde možemo da beremo i kad je oblačno, kad je kiša i kad je sunčano. Kada je i pitanju kvalitet, on je odličan, jagode su krupne i ukusne -rekao je Zoran Borišić.

Zoran je istakao da vremenski uslovi imaju znatno manji uticaj na jagode u plastenicima, a za prskanjem voća nema veće potrebe.

- Ovde je odrađeno prskanje posle sađenja, možda na sedam dana, i pre cvetanja jagode jednom. Više nije bilo potrebe, ovi uslovi i ova godina su izvanredni, nema velikih vrućina, nema napada ni vaši, niti bilo čega - pojasnio je ovaj proizvođač.

Loznica, jagode
foto: Kurir/T.Ilić

Kako tvrde radnici, branje jagoda je lagodno kada su plodovi dobrog kvaliteta.

- Ove jagode su odličnog kvaliteta i lake za branje. Krupne i može da se nabere koliko god je potrebno u danu, krupnoća jagoda je kao šoljica za kafu -istakla je radnica Dušica Makojević.

Da više od četiri decenije Borišići prvi dinar u sezoni zarade od jagoda potvrđuje i najstariji član porodice.

- Počeli smo sedamdesetih godina prošlog veka, tada smo jagode sadili i obrađivali na primitivan način što znači na otvorenom, odnosno, na njivi. Davnih godina smo ih prodavali u Sarajevu, kartirale se vozom. Danas su jagode savremenije, još boljeg kvaliteta, krupne, ali svakako, takođe i danas treba rada, truda i para- kaže Zlata Borišić.

Osim što su prvo prolećno voće, jagode su omiljene kod većine ljudi na planeti, a da bi se došlo do ovakvih plodova Borišići pretenduju rad, trud i kvalitetan rasad.

kurir.rs/Rina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track