OVO MESO NI U LUDILU NE STAVLJAJTE NA ROŠTILJ, SVE ĆE POKVARITI! Mnogima je omiljeno, a nipošto ga ne treba peći na vatri
Najveća greška je kupovina već mariniranog mesa koje je često prepuno aditiva, konzervansa i soli, a ne bi trebalo stavljati na vatru ni suvo meso
Sve ste vi lepo zamislili – kupili ste ćevape, pljeskavice, ubacili i koju kobasicu, poneli ražnjiće... Vatra pucketa, društvo se okuplja, a onda – meso na roštilju tvrdo kao đon.
I eto ti Prvog maja – provod odličan, ali roštilj za zaborav.
A da se to ne bi desilo i ove godine, pravo je vreme da na vreme razmislite:
Prva velika greška je kupovina već mariniranog mesa. Iako izgleda primamljivo u vitrinama, često je prepuno aditiva, konzervansa i soli. Umesto prirodnog ukusa, dobijete nešto što više liči na gumu u sosu.
Drugi minus ide za previše suvo i krto meso. Takvi komadi se na roštilju brzo stvrdnu i postanu nejestivi. Ako već birate, neka to bude meso sa malo masnoće – jer baš ta masnoća čini meso sočnim dok se peče.
I naravno, čuvajte se industrijskih prelivnih soseva – više štete nego koristi. Za pravi užitak u svakom zalogaju, birajte:
Svinjski vrat (vratinu) – taman koliko treba masnoće da ostane sočan.
Piletinu i ćuretinu – lake, zdrave i brzo se peku.
Ribu – idealna za sve koji žele laganiju, a bogatu trpezu.
Ćevape i pljeskavice – klasika koja uvek pali, ali pod uslovom da su sveži i domaći.
Par trikova koje roštiljdžije ne zaboravljaju
Meso marinirajte sami, barem dva-tri sata pre pečenja – limun, maslinovo ulje, začini, i uspeh je garantovan.
Vatra neka bude srednja, nikako prejaka – da vam spolja ne zagori, a iznutra ostane sirovo.
Ne okrećite meso svakih 15 sekundi – pustite ga da uhvati koricu!
Kurir Biznis/Hellomagazin.rs
OSTAVILA POSAO U KORPORACIJI DA BI SE BAVILA OVIM: Sada zarađuje mnogo više, planira da sve stavi na viši nivo