Slušaj vest

Sve ste vi lepo zamislili – kupili ste ćevape, pljeskavice, ubacili i koju kobasicu, poneli ražnjiće... Vatra pucketa, društvo se okuplja, a onda – meso na roštilju tvrdo kao đon.

I eto ti Prvog maja – provod odličan, ali roštilj za zaborav.

A da se to ne bi desilo i ove godine, pravo je vreme da na vreme razmislite:

Prva velika greška je kupovina već mariniranog mesa. Iako izgleda primamljivo u vitrinama, često je prepuno aditiva, konzervansa i soli. Umesto prirodnog ukusa, dobijete nešto što više liči na gumu u sosu.

Drugi minus ide za previše suvo i krto meso. Takvi komadi se na roštilju brzo stvrdnu i postanu nejestivi. Ako već birate, neka to bude meso sa malo masnoće – jer baš ta masnoća čini meso sočnim dok se peče.

I naravno, čuvajte se industrijskih prelivnih soseva – više štete nego koristi. Za pravi užitak u svakom zalogaju, birajte:

Svinjski vrat (vratinu) – taman koliko treba masnoće da ostane sočan.

Piletinu i ćuretinu – lake, zdrave i brzo se peku.

Ribu – idealna za sve koji žele laganiju, a bogatu trpezu.

Ćevape i pljeskavice – klasika koja uvek pali, ali pod uslovom da su sveži i domaći.

Par trikova koje roštiljdžije ne zaboravljaju

Meso marinirajte sami, barem dva-tri sata pre pečenja – limun, maslinovo ulje, začini, i uspeh je garantovan.

Vatra neka bude srednja, nikako prejaka – da vam spolja ne zagori, a iznutra ostane sirovo.

Ne okrećite meso svakih 15 sekundi – pustite ga da uhvati koricu!

Kurir Biznis/Hellomagazin.rs