NAJMANJA PLJESKAVICA 400 DINARA, KOBASICE OD 500: Originalni leskovački roštilj na samo 5 štandova! Evo cena na Roštiljijadi
Foto: Youtube Printscreen

NAJMANJA PLJESKAVICA 400 DINARA, KOBASICE OD 500: Originalni leskovački roštilj na samo 5 štandova! Evo cena na Roštiljijadi

Novčanik -

Tek što je nebo poprimilo plavu boju s ponekim oblakom, a posle požara u "Neveni kolor", iznad Leskovca se ponovo oseća dim, ali ovoga puta on miriše na čuvene leskovačke specijalitete zbog kojih se na stotine hiljada gurmana sjati u grad na Vernici.

Festival roštilja i gurmanluka, Roštiljijada 2024. ove godine je organizovan u Leskovcu od 26. avgusta do 1. septembra. Juče je 34. Roštiljijada otvorena u 21 sat sa vatrometom i govorima. Na Širkoj Čaršiji u centru Leskovca je 13 vlasnika brze hrane i restorana postavilo roštiljske štandove i bašte iza njih.

Zanimljivo je da ih je ove godine ukupno 13, više nego prethodnih, ali je tužno da će gosti originalni leskovački roštilj jesti samo na 5 štandova: Dva drugara, Koliba, Bibac, Le Le i Big deda.

„Zaista je šteta što nema više Leskovčana. Smatram da svi mi trebamo da budemo odgovorni i da postavimo svoje štandove. Mada, za neke imam informaciju da nisu mogli da nađu osoblje“, priča jedan od vlasnika leskovačkog restorana.

U baštama ima gostiju. Sagovornik kaže da su kod njega ručali „neki Rusi i da su Makedonci kupovali“, a roštiljdžije sa strane, među njima prvi put i jedan iz Beograda, se ljute kada ih pitamo znaju li da prave specijalitete od roštilja.

„Znamo, ali za svaki slučaj smo se osigurali pa su nam glavni majstori iz Leskovca“, tvrde, za portal Jugmedia.

roštilj
foto: Kurir televizija

Najmanja pljeskavica 400 dinara

Inače, cene su nešto veće nego lane i razlikuju se za po 50 dinara. U proseku, pljeskavica od 150 grama košta 400 dinara, od 400 grama 600. Gurmanska pljeskavica od 150 grama 500, a od 400 grama 700 dinara.

Kobasica od 150 je 500, od 400 grama 1.400 dinara. Bela vešalica od 200 košta 700 od 400, 1.400 dinara, dok dimljena košta 800 dinara.

Piletina od 150 grama 500, ćevap od 40 grama 120 dinara, punjeni ćevap od 200 grama 700 dinara i uštipci od 400 grama 1.400 dinara.

Kilogram jagnjećeg pečenje, koje se još ne okreće na skari, koštaće 3.500, a pečena prasetina 3.000 dinara. Juče su se sa bine tradicionalno čuli trubači, a koncert je održao popularni Saša Matić.

(Kurir.rs/Jugmedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track