PROJEKAT JADAR JEDNA OD TEMA I KOPAONIK BIZNIS FORUMA: Tradicionalno okupljanje ekonomista od 2. do 5. marta, najavljen i premijer Vučević
Tradicionalni, 32. Kopaonik biznis forum održaće se od 2. do 5. marta 2025. godine u Kongresnom centru hotela Grand Kopaonik na Kopaoniku. Centralna tema biće – Srbija 2027: „Težeći ekonomiji sa visokim prinosima“, a tokom četiri dana biće održano 38 panel diskusija, pet plenarnih sesija i četiri specijalna događaja.
Na najznačajnijem okupljanju privredne, akademske i političke elite učestvovaće više od 200 govornika iz akademske zajednice, politike, poslovnog menadžmenta, međunarodnog finansijskog sektora, diplomatije. Specijalni gost na Forumu biće Branko Milanović, profesor CUNY & LIS Senior Scholar, kao Ge Jun, president and CEO Tojoy – Kina.
Kopaonik biznis forum, tradicionalno počinje nultim danom, u nedelju, 2.marta, tokom kojeg će biti fokus na analizi nedavnih makroekonomskih kretanja i budućih trendova u Srbiji, sa potencijalima za region Zapadnog Balkana u 2025. godini. Pored toga, biće predstavljene novine za EKSPO 2027, kao i najnoviji rezultati indeksa reputacije kompanija. Ovog dana biće razgovora i o stvaranju globalnih proizvoda u okviru start-apova i korporacija. Nulti dan se završava razgovorom sa Aleksandrom Kostićem, predsednikom MK Group.
Prvi dan, 3.marta, počeće uvodnim obraćanjem guvernera Narodne banke Srbije i ministra finansija o glavnim kretanjima makroekonomske (monetarne i fiskalne) politike u Srbiji, nakon čega će biti izlaganje specijalnog gosta profesora Branka Milanovića. U toku dana biće organizovani i različiti formati – razgovori o efektima ratova i trgovinskim tenzijama iz ugla vodećih diplomata i geopolitičkih stručnjaka, kao i paneli koji će podstaći pitanja pokretanja digitalne ekonomije, podrške inovacijama, korišćenja veštačke inteligencije u poslovanju, planova koji se odnose na infrastrukturu i povezivanje. Pored toga, biće predstavljeno inovativno poslovanje u Kini, a na kraju prvog dana biće organizovan razgovor sa Ge Junom, izvršnim direktorom i predsednikom kompanije Tojoi, najveće start up i inovativne poslovne platforme iz Kine.
Drugi dan, utorak, 4. marta, rezervisan je za tranziciju zelene energije i njenu ulogu u omogućavanju napretka ka postizanju željene ekonomije sa visokim dohotkom, kao i za teme iz domena logistike, trendova u finansijskoj industriji i visokom obrazovanju. Odvojeni paneli biće posvećeni aktuelnim temama analize baze podataka za osnaživanje javnih službi i donošenja odluka, pravoj prirodi globalnih igrača koji posluju u lokalnim uslovima, kao i vrednovanju srpskih i regionalnih preduzeća. Tokom dana čuće se i priče o mogućnostima
cirkularne ekonomije, inovacijama, ulozi bankarskog sektora u ekonomskom oporavku i potencijalnom doprinosu poljoprivrede održivom razvoju.
Nakon toga sledi panel koji će dati prostor za razgovor o prednostima i nedostacima projekta Jadar, kao i o novoj ideji istraživanja poslovnog potencijala na osnovu sve većeg broja kvalifikovanih imigranata i izbeglica u Srbiji. Drugi dan će biti završen razgovorom sa
Svetislavom Pešićem, selektorom košarkaške reprezentacije Srbije i međunarodno priznatim stručnjakom za izgradnju tima i liderstva.
Poslednji dan Foruma, počeće plenarnom sesijom na kojoj će istaknuti predstavnici vodećih institucija i organizacija predstaviti svoje programe rada. Sada već tradicionalno, nakon uvodnih izlaganja uslediće i UNICEF panel, dok će tri zaključna radna panela biti
posvećena modernom zadužbinarstvu u Srbiji, generaciji Z i Alfa i, sasvim na kraju panel posvećen zdravstvenom sektoru. Kao i obično, KBF će se završiti obraćanjem premijera Miloša Vučevića, nakon čega će uslediti završna reč Aleksandra Vlahovića, predsednika Saveza ekonomista Srbije.
Registracija učesnika počinje od 13. januara 2025. godine putem veb portala www.kopaonikbusinessforum.rs. Na sajtu Foruma je objavljena Agenda. Kopaonik biznis forum organizuje Savez ekonomista Srbije u partnerstvu sa kompanijom Mastercard.
PAR SA DVOJE DECE NA KOPAONIKU MOŽE DA SE NAJEDE ZA 5.000 RSD: Žena objasnila na koji način se svi hrane, a i gde je najbolje da se ruča