Guverner Narodne banke Srbije i guverner Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali sastali su se i s gospodinom Alfredom Kamerom, direktorom Sektora za Evropu u Međunarodnom monetarnom fondu.

Gospodin Kamer je, kao i prethodno gospodin Bo Li, započeo sastanak čestitkom na odavno zasluženom investicionom rejtingu zemlje. Izrazio je zadovoljstvo zbog novog trogodišnjeg nefinansijskog Instrumenta za koordinaciju politika koji je pravi izbor za Srbiju. Ocenio je da je Srbija jedan od najuspešnijih primera rasta i napretka. Čestitao je guverneru na trećem mandatu na čelu Narodne banke Srbije.

Guverner je posebno istakla značaj jakog vođenja zemlje od strane predsednika Vučića za dobijanje investicionog rejtinga, i njegovu posvećenost rastu i razvoju zemlje

Gospođa Tabaković je podsetila gospodina Kamera da je ovaj kreditni rejting plod dugogodišnjeg rada svih institucija na pozitivnoj transformaciji srpske ekonomije, a najbolji pokazatelj dobre saradnje monetarne i fiskalne politike vidljiva je kroz to što je Narodna banka Srbije kao preduslov za uspešno sprovođenje fiskalne konsolidacije prethodno postigla i održala neophodnu stabilnost deviznog kursa, cena i finansijskog sistema.

- Inflaciju koja je krajem 2012. godine prelazila 12% smanjili smo za godinu dana na oko 2% i zatim je u periodu od osam godina održavali stabilnom na nivoima uporedivim sa inflacijom u razvijenim ekonomijama - naglasila je guverner i dodala: “pritom kao osnovno sidro stabilnosti cena i zaštitni znak Narodne banke Srbije izgradili smo relativnu stabilnost deviznog kursa.”

Guverner je navela i da je rejting agencija istakla izgrađene rekordne devizne rezerve kao snažne bafere za potencijalne šokove iz međunarodnog okruženja, a da su strani investitori odavno prepoznali kredibilitet politika i već godinama Srbiju vrednuju kao zemlju investicionog ranga.

- Najveće priznanje smo dobili od onih koji godinama daju poverenje Srbiji ulažući svoja i sredstva svojih klijenata u našu zemlju, pri čemu ističu da smo se “usudili da budemo drugačiji (Dare to be different)” i svoji u ovim neizvesnim vremenima - istakla je guverner.

U veoma otvorenom razgovoru, gospodin Kamer je pohvalio oprezan i postepen pristup Narodne banke Srbije u relaksaciji monetarnih uslova u ambijentu umirene, ali još uvek nešto postojanije inflacije i ukazao da je “inflacija zajednički posao centralne banke i fiskalne vlasti”, odajući pritom priznanje Srbiji za dobru koordinaciju monetarne i fiskalne politike. 

- I MMF je ocenio da su makroekonomski rezultati Srbije i u 2024. godini impresivni. Privredni rast i tržište rada su snažni, inflacija je smanjena, devizne rezerve su na rekordnom nivou, a bankarski sektor je jak. Dakle, postoje svi razlozi za realni optimizam - nagovestila je guverner Tabaković.

biznis.kurir.rs