Kompanija Meta otpustila je dvadesetak zaposlenih u Los Anđelesu jer su koristili svojih 25 dolara kredita za obroke kako bi kupovali kućne potrepštine, uključujući tufere za akne, čaše za vino i deterdžent za pranje veša.

Otpuštanja su se dogodila prošle nedelje, samo nekoliko dana pre nego što je ova kompanija, čija je vrednost 1.500 milijardi dolara, započela restrukturiranje određenih timova u WhatsAppu, Instagramu i Reality Labsu, svojoj jedinici za proširenu i virtuelnu realnost, prenosi Financial Times.

Kao i većina velikih tehnoloških kompanija, Meta zaposlenima u svom velikom sedištu u Silicijumskoj dolini nudi besplatnu hranu kao pogodnost. Zaposleni u manjim kancelarijama, gde nema kantine, dobijaju kredite za platforme Uber Eats ili Grubhub za dostavu hrane u kancelariju.

Zaposlenima se svakodnevno dodeljuje 20 dolara za doručak, 25 dolara za ručak i 25 dolara za večeru, pri čemu se krediti izdaju u iznosima od po 25 dolara. Otpušteni su optuženi da su zloupotrebljavali sistem kredita za hranu tokom dužeg vremenskog perioda, navode izvori.

kutija-za-poneti-profimedia0528738245.jpg
Arturs Budkevics / Panthermedia / Profimedia 

Neki su kombinovali svoj novac, dok su drugi naručivali obroke za kuću, iako su krediti bili namenjeni za obroke u kancelariji.

Zaposleni koji su samo povremeno kršili pravila bili su opomenuti, ali ne i otpušteni. Na jednoj objavi na anonimnoj platformi Blind, bivša zaposlena Mete je napisala da je koristila kredite od 25 dolara za kupovinu stvari poput paste za zube i čaja iz apoteke ako bi znala da neće jesti u kancelariji, smatrajući da ne treba da baca kredit za večeru.

Bivši zaposleni, koji je naveo da je imao platu od oko 400.000 dolara godišnje u Meti i radio noću i vikendom, rekao je da je priznao grešku kada je sektor ljudskih resursa istraživao praksu, ali je kasnije neočekivano otpušten. „Bilo je gotovo nestvarno da se to događa,“ napisao je otpušteni.

BiznisKurir/Biznis.rs