Povodom Nacionalnog dana davanja Srpski filantropski forum dodelio je Nagrade za dobročinstva istaknutim pojedincima, kompanijama i organizacijama civilnog društva. Jedan inovativan projekat osvojio je priznanje, ali i srca svih prisutnih.

Reč je o projektu oživljavanja lika "Sally", iz crtanog filma "Automobili" (Cars) producentske kuće Piksar (Pixar). Sali je automobil marke porše, tačnije porše karera 996.2 (porshe carrera 996.2). Na ideju da ožive čuveni lik iz crtanog filma došla su četvorica prijatelja, ljubitelji automobila ove marke. Projekat je bio njihov dečački san, a nešto slično do sada nije viđeno na našim prostorima:


- Jedini ovakav poduhvat na svetu je, pre nekoliko godina, imao Porše, u saradnji sa producentskom kućom Piksar. Auto koji je tada napravljen prodat je na humanitarnoj aukciji. Zbog toga smo se i mi odlučili da ovaj naš auto prodamo i da novac doniramo u humanitarne svrhe - izjavio je Miloš Perović, jedan od idejnih tvoraca ove akcije.

Poseta Kraljevu.jpg
SOS Dečija sela Srbija Automobil Sali po uzoru na crtani lik iz crtaća Cars prodaje se u humanitarne svrhe, a novac ide organizaciji SOS Dečije selo

Oživljavanje lika iz crtanog filma nije bio ni malo lak posao. Podrazumevalo je nabavku, restauraciju i kompletno preuređenje jednog porše modela:

- Odlučili smo se da nabavimo identičan model koji je i u crtanom filmu i zbog toga smo mesecima tražili pravi model i na kraju smo auto pronašli u Nemačkoj. Srećni smo da je auto bio u fantastičnom, skoro fabričkom stanju, što nam je potvrdio i Bojan Marković - čovek koji je jedan od najvećih poznavalaca automobila marke porše i jedan od četvorice nas koji smo tvoraci ove ideje - izjavio je Ivan Đolić.

Nakon što je auto stigao u Srbiju, urađena je revizija motora, farbanje unikatnom plavom bojom koja najviše podseća na boju korišćenu u crtanom filmu, a koja je naravno poslovna tajna. Ova ekipa je uspela da pronađe i izvornu pepitno tkaninu, koju lik Sali Karera u crtanom filmu "nosi" na svojim sedištima. Tkaninu su, za potrebe projekta, uvezli iz Švajcarske. Razultat višemesečnog rada je unikatni automobil, jedinstven u svetu.

789.jpg
SOS Dečija sela Srbija 


- Ovaj projekat smo započeli zbog nekog svog dečačkog sna, ali tek kad smo mu dali humanitarnu komponentu, shvatili smo koliko je on značajan i velik - navodi Aleksandar Savin, četvrti član ekipe.

Njihov višemesečni trud prepoznao je i Srpski filantropski forum, te ih je juče nagradio i Nacionalnom nagradom za dobročinstvo. Humana misija je ono što ovaj inovativni projekat izdvaja od drugih. Automobil, rekreirani lik iz crtanog filma, će se krajem novembra prodati na aukcijskoj večeri. Sav prihod od prodaje automobila i donatorske večere biće usmeren ka podršci humanitarnoj organizaciji SOS Dečija sela Srbija i njenom Programu "Jačanje porodice".

Ova organizacija već dve decenije u Srbiji podržava decu, mlade i porodice iz osetljivih grupa. Do sada su, kroz različite programe, podržali više od 116.000 ljudi u krizi.

Njihov Projekat "Jačanje porodice" usmeren je na podršku biološkim porodicama u krizi kako bi se sprečilo izdvajanje dece u dom ili hraniteljstvo. Projekat je do sada pomogao više od 1.300 porodica sa 3.000 dece, u devet gradova u Srbiji. Uz ovaj humanitarni projekat, organizacije će moći da pruži podršku još većem broju porodica u krizi. Pravi primer kako jedan lik iz crtanog filma pomaže ugroženoj deci.