Kompanija „Eurozeit“ iz Sremske Mitrovice, koja se nalazi u procesu dobrovoljne likvidacije, suočava se sa štrajkom više od 160 radnica koje traže odgovore i svoja prava.

Prema njihovim tvrdnjama, nakon najave likvidacije kompanije, mnoge od njih ostaju bez posla i bez obećanih otpremnina, dok je deo radnika već napustio firmu sa isplaćenim otpremninama. Ovo je izazvalo nezadovoljstvo i štrajk u fabrici, gde radnice traže jednaka prava za sve.

Radnice „Eurozeita“: „Tražimo pošten tretman“

Jedna od radnica u štrajku izjavila je: "Direktorka nam je rekla da će jedan deo radnika otići i dobiti otpremninu, dok je nama rečeno da sačekamo. Sada su nas obavestili da firma ide u likvidaciju i da nećemo dobiti otpremninu jer to zakon ne predviđa.“

Radnice ističu da im je ranije obećano da će svi radnici dobiti otpremnine, i smatraju da nije pošteno da neki radnici dobiju svoja sredstva, dok drugi ostaju bez ičega.

"Svesne smo situacije u kojoj se nalazimo, ali ne možemo da ostanemo bez prava. Direktorica je otišla, a nas 160 je ostalo bez odgovora,“ dodaje jedna od radnica u štrajku.

Zbog ovakvog razvoja događaja, radnice su odlučile da se obrate gradskom sindikatu i gradonačelniku Sremske Mitrovice, Branislavu Nedimoviću. Sastanak sa predstavnicama zaposlenih zakazan je za danas u 10 časova u Gradskoj kući. Gradonačelnik Sremske Mitrovice, Branislav Nedimović, povodom situacije u kompaniji "Eurozeit“ rekao je da grad ne beži od problema građana Sremske Mitrovice, pa tako ni od problema koje imaju zaposleni u ovoj kompaniji.

„Ne bežimo ni od jednog problema. Juče sam, dok sam se vraćao, dobio informaciju o toj situaciji. Danas će u 10 sati kod mene u kancelariji biti predstavnice zaposlenih iz ‘Eurozeita’. Mi do sada nismo imali direktnu informaciju od poslovodstva o njihovim namerama. Postoje neke nezvanične priče o problemima, ali sinoć sam se detaljnije upoznao sa situacijom. Videćemo zašto su odlučili da uđu u postupak likvidacije, a zatim odustali od toga juče. Danas ćemo videti šta zaista planiraju. Naš cilj je da zaštitimo radnice.“

Nedimović je dodao: „Postojale su najave racionalizacije tokom proteklih meseci, pa su zaposleni znali da će kompanija prestati sa radom. Kompanija ‘Eurozeit’ postoji skoro 20 godina u Sremskoj Mitrovici i ima samo jednog kupca – firmu LIR iz Indije. Pitanje je da li se kompaniji isplati da nastavi poslovanje ili ne. Mi ćemo učiniti sve što je moguće da zaštitimo prava radnica. Ako borba ne donese rezultate, postoje načini da se deluje dalje.“

Nedimović je naglasio da će grad sarađivati sa pravnim timom i, ukoliko bude potrebno, uključiti i sudske i policijske organe. „Očekujem da neko iz ‘Eurozeita’ konačno obavesti šta se dešava. Čuo sam priče o nekomunikaciji, pa sam pozvao radnice da dođu i razgovaramo. Imam naznake kako će se situacija razvijati u narednim danima,“ zaključio je gradonačelnik.