Džentlmen je neko ko može da svira harmoniku, ali ne zna. Bez obzira da li se po ovom pitanju slažete sa Tomom Vejtsom ili ne, muzički instrument u obliku kutije izmišljen u Beču postao je toliko sastavni deo francuskog nasleđa da mnogi veruju da je izmišljen u Francuskoj.

Od pesama Edit Pjaf do kultne muzike Amelije Ianna Tiersena preko bivšeg predsednika Valerija Žiskara d’Estena, koji je nekada svirao „klavir za siromaha”, harmonika je postala nešto poput nacionalnog amblema.

Tužna vest onda za kompaniju Maugein, jednog od najstarijih proizvođača harmonika u Francuskoj, koja se nalazi pred prinudnom likvidacijom i zatvoriće radnju nakon 105 godina snabdevanja100 odsto instrumenata napravljenih u Francuskoj.

Osnovan 1919. godine u Tilu (Korez) od strane Žana Mogena posle Prvog svetskog rata, Manufacture Maugein je 27. septembra stavljen u prinudnu likvidaciju od strane Trgovinskog suda Brive. Poznata širom sveta, kompanija je poznata po tome što je snabdevala poznate francuske bendove i muzičare kao što su Indochine, Renaud i Bourvil.

harmonika-harmonikas.jpg
Jelena Vučetić 

 Do kraja 1930-ih imala je 150 zaposlenih. Sada broji 10.

Pre 11 godina ju je preuzeo Ričard Brandao, koji je najavio zatvaranje i naveo da je kompanija žrtva kineske konkurencije i „poremećaja pandemije Covida“. Uprkos pokušajima da diverzifikuje pokretanjem proizvodnje harmonika i elektronskih harmonika, narudžbine su presahle.

- Naša jedina nada je bila da se probijemo na kinesko tržište, gde je rast i interesovanje za harmonike najveći, ali nismo uspeli - rekao je Brandao za novine La Montagne. - Ovo je uprkos našem učešću na Međunarodnom sajmu muzičkih instrumenata u Kini, najvećem svetskom događaju u sektoru - dodao je on.

Ova vest stiže samo šest meseci nakon što je bivši predsednik Fransoa Oland, sadašnji poslanik u Korezu, otvorio Muzej harmonike vrednog devet miliona, Cite de l’accordeon et des patrimoines, u Tilu.

Oland je izjavio da likvidacija ne znači nužno i kraj kompanije.

- To znači da će u jednom trenutku brend Maugein, posao Maugein i harmonika moći da se nastave zahvaljujući novim investitorima. Oni će sigurno suziti proizvodnu stranu, ali će pokušati da prošire distribuciju - rekao je Oland radiju Totem.

- Nastavićemo da podstičemo ovo preuzimanje kako bismo imali zadovoljstvo da slušamo Maugein harmoniku u mnogim koncertnim salama - naglasio je Fransoa OLand

Međutim, ako se ne pronađu novi investitori, postoji velika šansa da se ovo posebno francusko muzičko nasleđe izgubi.

BiznisKurir/EuroNews