Kad je, nakon više od 30 godina članstva, čitalac jednog regionalnog lista na izvodu je primetio da su mu opet naplatili članarinu za njegovu karticu, prvo je mislio da je greška, a potom se brzo otreznio.

Naravno, logično je da se za kartice članarina naplaćuje, ali za bivši American Express, a današnju PBZ Visa Premium karticu, oduvek je vredelo - svim onima koji su postali njeni korisnici bilo je jamčeno da će nakon 30 godina članstva ostvariti pravo na doživotnu besplatnu članarinu.

- Lično sam karticu ugovorio 1993. godine, a kao jedan od uslova, jedna od reklamiranih prednosti, bila je i činjenica da se nakon 30 godina članstva više neće plaćati članarina. Nije to, naravno, bio razlog zašto sam je uzeo, ali je definitivno bio jedan od benefita na koje sam računao i koje sam trebao ostvariti u 2023. godini - poverio se.

profimedia0089385697.jpg
Eric Farrelly / Alamy / Profimedia 

I tako je doista i bilo lani, no ove mu je godine članarina nanovo obračunata, nakon čega je zaključio da je oštećen.

Potražio je i obrazloženje te ga je ubrzo našao: promenom cenovnika u julu 2020. godine PBZ Card jednostranom je odlukom ukinuo pogodnost oslobođenja plaćanja članarine za sve one koji su članovi duže od 30 godina te im je omogućio oslobođenje članarine samo za tekuću godinu, a novi se cenovnik počeo primenjivati od januara 2021. Zanimljivo, promena se dogodila tačno 30 godina nakon što su se u Hrvatskoj počele koristiti kartice American Express, 1990. godine.

Promenu su primetili samo najveći štreberi; informacija o ukidanju besplatne članarine navedena je u fusnoti dokumenta.

Kasno primete

- Zapravo, sve su to skupa napravili dosta lukavo - formalno-pravno ljude jesu upozorili na promene, ali na način na koji je to malo članova primetilo, a potom su ljudima dali besplatnu članarinu u prvoj godini nakon isteka 30-godišnjeg članstva zbog čega su mnogi mislili da su ostvarili pravo na besplatnu članarinu. Godinu kasnije, kad već primete da im se članarina opet naplaćuje, kasno je za prigovore - žali se čitalac.

Obratio se PBZ Cardu, a potom i Hrvatskoj narodnoj banci, no po odgovorima koje je dobio ispada da ukidanje besplatne članarine zakonski nije sporno, iako je sasvim sigurno nelojalno prema potrošačima.

Sve ono što su rekli ovom čitaocu, iz PBZ Carda su ponovili, s time da su upotrebili zanimljivu sintagmu. Ukidanje besplatnog članstva obrazlažu kao "zamenu jedne pogodnosti drugom", iako između njih ima sličnosti koliko i između Guccija i H&M-a.

- O promenama u poslovanju korisnike obaveštavamo u skladu sa zakonskim aktima. U julu 2020. svim našim korisnicima smo poslali Obaveštenje o izmjenama Cenovnika. U sklopu Cenovnika navedeno je da je od 1. januara 2021, u 30. godini članstva, korisnik oslobođen plaćanja članarine samo za tu godinu korištenja kartice. Ovime je ranija pogodnost prema kojoj je korisnik kad navrši 30 godina članstava trajno bio oslobođen plaćanja članarine zamenjena novom pogodnošću. Ističemo da je izmena provedena i komunicirana na isti način, odnosno na istom mjestu i u istom fontu gde je ranije bila navedena prethodna pogodnost.

profimedia0104046565.jpg
Profimedia 

Besplatnu članarinu zadržali smo za sve korisnike koji su na nju ostvarili pravo pre izmena, poručili su te dodali da je ukidanje besplatne članarine bilo poslovna odluka koja je tada donesena zbog povećanja troškova poslovanja i troškova infrastrukture, kao i regulatornih usklađivanja.

Velika dobit

Čitalac takvim pojašnjenjem nije bio zadovoljan, pa im je poslao tablicu iz koje se vidi da je PBZ Card samo 2023. godine ostvario dobit od 125 miliona evra, te da bi ga ukinuta pogodnost, na spisku od 2.000 članova, koštala oko 150.000 evra godišnje.

- U nekom najgorem slučaju je PBZ Card mogao onda barem u trenutku donošenja takve odluke uvažiti dotadašnje članstvo, pa članarinu umanjiti srazmerno godinama članstva, a ne ukinuti celu pogodnost - kazao je, ali za pravo mu nisu dali niti u HNB-u, gde su ustvrdili da nisu nadležni.

Od PBZ Carda nažalost nismo dobili informaciju koliko je članova dosad ostalo zakinuto ovim promenama, ali su naveli da i dalje imaju stabilan broj korisnika.

biznis.kurir.rs/Jutarnji list