Tender koji je raspisao Monteput za izradu idejnih rešenja za deonicu Jadransko-jonskog auto-puta, od Bara i Ulcinja do graničnog prelaza Sukobin, poništen je nakon što su ponuđači isključeni zbog nepravilno sačinjenih izjava.

Tender za projektovanje ove trase je počeo 22. jula i trajao je do 7. avgusta, a bio je vredan 150 hiljada evra, pišu Vijesti.

Monteput bi sada trebalo da raspiše novi tender, što će sve odložiti rokove u kojima se očekivalo idejno rešenje za ovu saobraćajnicu, a u konačnom i početak njene izgradnje.

Odluka o poništenju tendera doneta je 30. septembra na predlog Komisije za sprovođenje postupka javne nabavke, a na nju postoji mogućnost žalbe još osam dana. Ona je objavljena na sajtu za Crnogorske elektronske javne nabavke (CeJN).

Planirana deonica je duga 42 kilometra, a cilj ove tehničke dokumentacije je bio da se ucrta optimalni koridor Jadransko-jonskog auto-puta, koji bi išao od južnog dela tunela Sozina, prema Baru i Ulcinju pa sve do granice sa Albanijom, odnosno graničnog prelaza Sukobin.

screenshot-5.jpg
Kurir 

Zajednička ponuda podgoričke firme Geotechnics, projects and consulting i mostarske kompanije IGH je isključena nakon što je Komisij, utvrdila da su izjave ovih kompanija nepravilno sačinjene, prenosi Investitor.

U odluci je pojašnjeno da su ove firme isključene po osnovu člana 108 stav 5 Zakona o javnim nabavkama, kojim je propisano da se iz tendera isključuju ponuđači kojima izjave nisu dostavljene, ne sadrže potrebne informacije ili su nepravilno sačinjene.

– Na osnovu dostavljene izjave može se utvrditi da je ponuđač u rubrici ‘vreme realizacije’ naveo period u kojem se vršila realizacija ugovora, dok je u rubrici ‘broj godina’ naveo godine u kojima su predmetni ugovori izvršeni ‘2020; 2021; 2022’. Jasno je da izjava u ovom delu nije pravilno sačinjena, s obzirom na to da je ponuđač u rubrici ‘Broj godina’ morao da upiše samo godine u kojima je ugovor izvršen, a ne godine u kojima se vršila realizacija ugovora, iz kojeg razloga je izjava nepravilno sačinjena – objasnili su iz Komisije.

Po identičnom osnovu su isključene još dve ponude, ona kompanije iz Skoplja Građevinski institut Makedonija, ali i zajednička ponuda podgoričke firme Decom group, beogradske Louis Berger i preduzeća SBCC sa Cetinja.

biznis.kurir.rs/Vijesti