Nemačka, najveća privreda Evrope, mogla bi i ovu godinu da završi ekonomskim padom, s obzirom da su vodeći nemački ekonomski instituti smanjili svoje zajedničke prognoze i sada smatraju da bi tamošnja privreda na kraju 2024. mogla da padne za 0,1 odsto.

Eksperti očekuju slab oporavak Nemačke u 2025. uz rast od 0,8 odsto i ubrzanje na 1,3 odsto u 2026, navodi se u danas objavljenom izveštaju.

U prethodnoj prolećnoj prognozi su stručnjaci bili veći optimisti i očekivali da će nemačka ekonomija zabeležiti rast od 0,1 odsto u 2024. i 1,4 odsto u 2025. godini.

Nemačku privredu pored ekonomskog pada opterećuju i strukturne promene, smatra rukodovilac odeljenja za predviđanje i ekonomsku politiku u Nemačkom institutu za ekonomska istraživanja (DIW) Geraldina Dani-Knedlik.

Ekonomija u Nemačkoj stagnira više od dve godine. Sledeće godine će verovatno doći do sporog oporavka, ali ekonomski rast se u doglednoj budućnosti neće vratiti na svoj trend pre pandemije virusa korona.

Posebno su pogođeni proizvođači kapitalnih dobara i energetski intenzivne industrije, navodi se u izveštaju.

Pomenute kompanije imaju probleme sa većim troškovima za energiju i konkurencijom visokokvalitetnih industrijskih proizvoda iz Kine koji istiskuju nemački izvoz na svetskim tržištima.

- Stalno visok nivo kamatnih stopa, uz povećanu ekonomsku i geopolitičku neizvesnost, verovatno će imati veliki uticaj na investicione aktivnosti kompanija i sklonost privatnih domaćinstava da kupuju - dodaju eksperti.

Domaćinstva u Nemačkoj sve više štede novac umesto da ga troše na nove stambene nekretnine ili robu široke potrošnje, objavljeno je na veb stranici Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Nemačka ekonomija je prošle godine bila najslabija među velikim zemljama evrozone i zabeležila je pad za 0,3 odsto.

Biznis Kurir.rs