Ivan Simič: Sprečili smo utaju 17 milijardi dinara!
Foto: Fonet

Intervju, direktor poreske uprave, Kontrolama zaustavljen veliki gubitak novca

Ivan Simič: Sprečili smo utaju 17 milijardi dinara!

InfoBiz -
Veliki uspeh Zahvaljujući radu na terenu, u budžet je ušlo više od 14 milijardi dinara. Bez poreza nema novca za bolnice, obdaništa, škole...

BEOGRAD - Oštro i po propisima.Kontrolama na terenu sprečili smo utaju poreza od oko 17 milijardi dinara, a u budžet je po ovom osnovu ušlo više od 14 milijardi dinara, kaže u intervjuu za Kurir Ivan Simič, direktor Poreske uprave.♦ Na osnovu rezultata kontrole izdavanja fiskalnih računa, možete li da procenite koliko je poreza utajeno prethodnih godina?- Sigurno mnogo, ali to ne može niko tačno da izračuna. Reč je o utaji PDV, poreza na dohodak građana i dobit pravnih lica. Pošto se u takvim slučajevima na crno isplaćuju i honorari, država gubi i doprinose. Sada ćemo raditi više kontrola, pa ćemo u narednim godinama moći da upoređujemo podatke. Kontrole će biti stalne i u tome ću istrajati.Kako biste građanima objasnili zašto je važno da se plaća porez?- Mislim da građani dobro znaju da bez poreza nema novca za bolnice, obdaništa, škole... Bitnije je da se građanima pokaže kako se porez troši.Izjavili ste da vam propisi ne dozvoljavaju da pojedine zaposlene u PU naterate da rade. Kako objašnjavate takav njihov stav?- Velika većina zaposlenih radi savesno i bez njih ne bismo bili uspešni, zato im zahvaljujem. Ako želimo još bolju i efikasniju PU, još više poreske prihode, moramo imati samo one koji žele da rade. Danas se dešava da neki odgovore da neće da obave neki posao jer znaju da im se ne može ništa desiti - kad takve otpustimo, sud ih vraća. Neracionalno je trošenje novca iz budžeta plaćati one koji neće ili veoma loše rade. Pitao sam jednog zaposlenog koliko rešenja, zaključaka ili drugih akata je izdao u poslednja dva meseca. Nije znao da odgovori. To znači nijedno! Problem je u zakonu i to treba promeniti. Voleo bih da možemo da zaposlimo mlade ljude s fakultetom koji žele da rade, a puni su energije i ideja.Kad će početi unakrsna provera imovine i prihoda građana?- Taj posao ćemo raditi sistematično, bez ikakvih pritisaka, pa ni javnosti. Po zakonu je unakrsna provera imovine bila moguća već od 2003. godine. Trebalo bi pitati one koji su to propustili zašto to nisu radili.

Mogući su pritisciDa li očekujete pritiske da PU popusti u primeni propisa?- Ne očekujem jače pritiske, ali ih ne isključujem. Velika većina poreskih obveznika zna da mora da plaća porez. Ako postoji mogućnost i odgovarajuće osiguranje, PU će odobravati reprogram. Želim, PU želi, da što više obveznika radi uspešno i da redovno plaća porez.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track