Simič: Velikim firmama se tolerisalo neplaćanje poreza

Vršilac dužnosti Poreske uprave Srbije

Simič: Velikim firmama se tolerisalo neplaćanje poreza

InfoBiz -
Simič koga je na tu funkciju predložio lider URS Mlađan Dinkić i koji je nedavno Vladi stavio na raspolaganje svoj mandat kaže da će vlada odlučitio o njegovom ostanku na čelu Uprave

BEOGRAD - Vršilac dužnosti Poreske uprave Srbije Ivan Simič izjavio je da za šest meseci koliko je bio na toj dužnosti "nije bilo i nema" političkih pritisaka na Poresku upravu, a da je jedan od problema sa kojima se susreo to što se velikim firmama i posebno javnim preduzećima, tolerisala neažurnost u plaćanju poreza.

Simič koga je na tu funkciju predložio lider URS Mlađan Dinkić i koji je nedavno Vladi stavio na raspolaganje svoj mandat kaže da će vlada odlučitio o njegovom ostanku na čelu Uprave.

"Ako Vlada misli da loše radim, uzeće moj mandat i dati ga drugom. Sa tim nemam nikakav problem. Najbitnije je to šta je dobro za poreske obaveznike i državu Srbiju," rekao je on.

Osvrćući se na probleme sa komima se sreće u poreskom sistemu Srbije, on je rekao da je jedan od nedostataka presporo prelaženje poreskih obveznika na elektronsko poslovanje ali i neažurnost u plaćanju poreza i različit tretman poreskih obveznika.

"Čudi me da je prethodnih godina tolerisana neažurnost poreskih obveznika, posebno velikih firmi i javnih preduzeća u neplaćanju porezam," rekao je Simič.

"Taklođe, dodao je, čudi odsustvo fleksibilnosti, odnosno, razumevanja u zakonskim okvirima za obveznike koji imaju teškoća, jer se kod malih firmi često reagovalo previše oštro. Porez moraju svi da plaćaju, ali je dobro kada se u tom procesu ne guši obveznik drastičnim sankcijama zbog greške ili lakšeg prekršaja," napomenuo je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja