Savić: Poskupljenje struje ne utiče na inflaciju

Povećanje od 10,09 odsto

Savić: Poskupljenje struje ne utiče na inflaciju

InfoBiz -
NBS je pri projektovanju inflacije za ovu godinu predvidela korekciju cena električne energije

BEOGRAD - Povećanje cene struje od 10,09 odsto koje se očekuje od avgusta neće uticati na porast inflacije, rekao je predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije (NBS) Nebojša Savić.

"NBS je pri projektovanju inflacije za ovu godinu predvidela korekciju cena eletrične energije, dakle ova korekcija koja će se desiti u avgustu već je ugrađena u predviđeni rast inflacije za ovu godinu", kazao je Savić i naglasio da će povećanje cena struje sigurno uticati na rast cena proizvoda. On je dodao da Srbija po prvi put posle niza godina neće biti "neslavni rekorder" u nivou inflacije, pošto ona neće prelaziti projektovani nivo od šest odsto.

"Ovog puta postoji odlučnost i Saveta i rukovodstva NBS da se sa tom 'aždajom' uhvatimo ozbiljno u koštac, što znači da bi do kraja godine, negde u oktobru, trebalo da uđemo u koridor, a koridor je četri plus minus jedan odsto", naveo je Savić. On je istakao da se inflacija ne može samo sputavati merama monetarne politike, već da joj je potrebna podrška vlade. Savić je kazao i da je neophodno što pre završiti započeti proces rekonstrukcije vlade, pošto oklevanje negativno utiče na tržište.

http://www.youtube.com/watch?v=JsEKVnqcqco

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track