PANIKA: Zbog straha na berzi Srbija će se još skuplje zaduživati

Američke Federalne rezerve obustavljaju štampanje dolara

PANIKA: Zbog straha na berzi Srbija će se još skuplje zaduživati

InfoBiz -
Minus Najava FED i očekivan rast kamata na tržištu kapitala doveli do toga da svi svetski indeksi padnu za tri procenta, ulagači izgubili 50 milijardi funti

BEOGRAD - Ko rizikuje, nekad dobija, a nekad gubi.Pad indeksa na svetskim berzama od tri odsto u poslednjih nekoliko dana, zbog čega su svetski ulagači pretrpeli gubitke u iznosu od oko 50 milijardi funti, dovešće do rasta kamata i skupljeg zaduživanja, što neće zaobići ni Srbiju.Bez jeftinog novcaKako prenose svetski mediji, pad na svetskim berzama direktna je posledica najave američkih Federalnih rezervi (FED) da će prestati da štampaju novac.To potvrđuje i broker Nenad Gujaničić, koji objašnjava da je glavni razlog pada svetskih indeksa najava FED da će postepeno obustaviti politiku jeftinog novca, odnosno otkupa hipotekarnih hartija.Novo zaduživanje- To govori da više neće biti mnogo likvidnosti u bankarskom sistemu Amerike, što širom sveta dovodi do povlačenja sredstava s berze. Treba podsetiti da je od septembra prošle godine do aprila ove godine Amerika vodeći politiku jeftinih para izazvala veliki rast akcija na svetskim berzama, na kojima su ulagači zaradili mnogo novca. To je dovelo i do jeftinih kamata, pa je zato Srbija mogla jeftinije da se zaduži. Prvi signal nove situacije biće rast kamatnih stopa i skuplje zaduživanje, što će se odmah reflektovati na tržište akcija. To će se odraziti i na našu zemlju, jer mora stalno da se zadužuje - ističe Gujaničić.Manje ulaganjaOn dodaje da će se situacija na svetskim berzama odraziti i na našu berzu, ali ne značajno jer je ona već dugo u krizi pa su velike korekcije malo verovatne.- S obzirom na to da su glavni investitori na našoj berzi stranci, to će prouzrokovati manji promet i manje stranih ulaganja - objašnjava Gujaničić.Pojedini brokeri smatraju da je Beogradska berza suviše mala da bi osetila promene na svetskim berzama.

Na berzu utiče i dobijanje datumaBroker Branislav Jorgić iz brokerske kuće „Jorgić broker“ kaže da pad indeksa na svetskim berzama nema mnogo uticaja na Beogradsku berzu.- Naša berza je mala i ona ne prati trendove u svetu, već više zavisi od unutrašnje situacije. Pad naših indeksa na berzi nije u vezi s padom svetskih indeksa, već je posledica političke situacije u vezi s dobijanjem datuma i prilika zbog situacije u budžetu - objašnjava Jorgić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track