NEIZVESNO: Novi tender za Koridor 10
Foto: Fonet

Neizvesno izgradnja dovedena u pitanje

NEIZVESNO: Novi tender za Koridor 10

InfoBiz -
Raskid Ukoliko zbog bankrota austrijske „Alpine“ dođe do raskida za završetak deonica, „Koridori Srbije“ izabraće novog izvođača radova

BEOGRAD - Sve je spremno za novi tender.„Koridori Srbije“ spremni su da u slučaju raskida ugovora sa austrijskom kompanijom „Alpine“, koja je proglasila bankrot, u najkraćem roku pokrenu nove tenderske postupke za završetak deonica Pirot istok - Dimitrovgrad i Obilaznica Dimitrovgrad, saznaje Kurir u tom preduzeću.Srbija bez štete- Interes „Koridora Srbije“ je da u najkraćem mogućem vremenskom roku radovi na ovim deonicama budu nastavljeni - kaže direktor preduzeća Dmitar Đurović.Kompanija „Alpine Srbija“ 42 dana je u blokadi, u iznosu od 5.467.827,49 dinara, ali u „Koridorima Srbije“ kažu da o tome nemaju saznanja jer sarađuju direktno sa austrijskom kompanijom „Alpine Bau GmbH“. Kako tvrde, ovo javno preduzeće zbog bankrota austrijske kompanije „Alpine“ neće pretrpeti nikakvu štetu.- Kako sve domaće i strane firme koje izvode radove na Koridoru 10 imaju obavezu dostavljanja bankarskih garancija pre potpisivanja ugovora, „Koridori Srbije“ neće pretrpeti finansijsku štetu prouzrokovanu blokadom kompanije „Alpine“ - objašnjava Đurović. Neizvesni projektiU tom preduzeću dodaju da su o bankrotu kompanije „Alpine Bau GmbH“ i statusu firme „Alpine Srbija“ zatražili zvaničnu informaciju od nadzornog organa na ovim projektima, konzorcijuma „Eptisa-Safege-IRD“.- U skladu sa ugovorima nakon dobijanja zvanične potvrde o situaciji u kojoj se „Alpine“ nalazi „Koridori Srbije“ biće u mogućnosti da preduzmu dalje korake u skladu s pravima i obavezama koji im prema ugovoru pripadaju - ističu u KS.

Čeka potvrdu... Dmitar Đurović, JP „Koridori“
Čeka potvrdu... Dmitar Đurović, JP „Koridori“

Ugovor Plaćanje samo za izvedene radoveU „Koridorima Srbije“ kažu da kompaniji „Alpine“ nije uplaćeno više novca jer se plaćaju samo već izvršeni radovi.- „Koridori Srbije“ poseduju sva validna finansijska obezbeđenja dostavljena od firme „Alpine“ u skladu sa ugovorom, kojim je investitor zaštićen - kažu u KS.

Nisu ovlašćeni da daju izjaveU kabinetu generalnog direktora firme „Alpine“ u Srbiji Zorana Kostića rečeno nam je da je na sastanku. Međutim, kad smo kasnije pozvali, saopšteno nam je da nisu ovlašćeni da daju izjave u vezi sa aktuelnom situacijom u austrijskoj firmi. Ni od Ministarstva saobraćaja nismo uspeli da dobijemo nikakav komentar u vezi sa ovim slučajem.

Vrednost 61 milion evra♦ Firma „Alpine“ u Srbiji je radila i na gradnji novog mosta preko Dunava na Beški♦ Kompanija „Alpine Bau“ ulazi u stečaj sa obavezama od 2,6 milijardi evra♦ Vrednost aktive firme, prema agenciji KSV, iznosi 61 milion evra♦ Među poverenicima kompanije „Alpine Bau“ su i austrijske banke Erste grupa i Banka Austrije♦ Zbog bankrota firme „Alpine“ matična firma FCC moraće da otpiše 289 miliona evra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja