ANTIKRIZNE MERE: Država će uštedeti 40 milijardi dinara!
Foto: Dragana Udovičić

Članovi Vlade odlučili

ANTIKRIZNE MERE: Država će uštedeti 40 milijardi dinara!

InfoBiz -
Plate i penzije neće biti smanjivane do kraja sledeće godine, a na jesen će biti manje zaposlenih u državnoj administraciji

BEOGRAD - Svi spremni za zatezanje kaiša i otpuštanja.Plate i penzije neće biti smanjivane do kraja sledeće godine, na jesen će biti usvojeni zakoni za manji obim administracije, a država će do kraja godine morati da uštedi oko 40 milijardi dinara. Ovo su glavne ekonomske mere koje bi konačno trebalo da budu donesene u nedelju uveče.Poslednja runda razgovora o paketu mera za smanjenje minusa u državnoj kasi trajala je više sati u zgradi Vlade Srbije, a učestvovali su premijer Ivica Dačić, vicepremijer Aleksandar Vučić, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, kao i ministar rada Jovan Krkobabić i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.Ograničen budžet- Neće biti smanjivanja plata i penzija, ali njihov rast će biti ograničen mogućnostima budžeta u narednih godinu i po dana - izjavio je Dinkić.On je dodao da je odlučeno da se usvoje zakoni koji će omogućiti racionalizaciju broja zaposlenih u javnom sektoru, kako u republičkoj tako i u lokalnoj administraciji, koje su, kako je ocenio, predimenzionirane.Dinkić je najavio i izmenu dva sistemska zakona - o planiranju i izgradnji i o radu. Cilj je, dodao je, da se uklone sve birokratske prepreke za izdavanje građevinskih dozvola.- Zakon o radu mora biti što fleksibilniji, odnosno zaposleni u javnom sektoru treba da imaju isti tretman kao i zaposleni u privatnom sektoru - objasnio je ministar.ZamrzavanjeEkonomista Milojko Arsić kaže za Kurir da se pominjani rast plata i penzija od 0,5 odsto može posmatrati i kao zamrzavanje.- Imamo relativno visoku inflaciju, koja će povećati poreske prihode, ali to će pojesti plate i penzije. Zbog toga bi bilo realno da se u 2014. zamrznu plate i penzije. U javnom sektoru moraju se umanjiti troškovi i zamrznuti zarade, ali i smanjiti broj zaposlenih - rekao je on.

O povećanju tek u oktobru?Prema važećim propisima, plate i penzije u oktobru bi trebalo da se povećaju u iznosu inflacije u prethodnih šest meseci. Do septembra se neće znati kolika je inflacija, pa samim tim ni koliko bi trebalo da bude povećanje. Kada bude poznata stopa inflacije, znaće se šta će se dešavati s platama i penzijama, a pominje se rast od 0,5 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track