Srbija od tranzita gasa dobija 200 miliona evra
Foto: Reuter

Impuls reindustrijalizaciji zemlje

Srbija od tranzita gasa dobija 200 miliona evra

InfoBiz -
Deonica Južnog toka kroz našu zemlju obezbediće veliku dobit, baš kao i krakovi za Hrvatsku i Republiku Srpsku

BEOGRAD - Gasovod je šansa, od Srbije zavisi da li će je iskoristiti.Srbija može da očekuje najmanje 200 miliona evra godišnje od tranzita gasa na deonici Južnog toka kroz Srbiju, koja je duga 422,4 kilometra, a dodatni prihod imaćemo i od tranzita gasa odvojcima za Hrvatsku i Republiku Srpsku, koji su dugi oko 160 kilometra, procenio je Nenad Đajić, član Akademije inženjerskih nauka Srbije.On je naveo da je ova procena zasnovana na onome što Ukrajina dobija od „Gasproma“, ali sve će zavisiti od dogovora koji naša država napravi s ovom kompanijom. Zarada od tranzita plavog energenta za susede zavisiće od količina koje budu potrošili.Iskorišćen potencijalNa gradnji deonice gasovoda kroz Srbiju, koja bi trebalo da počne do kraja ove godine, biće, kako je naveo, angažovan veliki broj radnika - oko 2.000 do 3.000.- Južni tok će dati impuls gasifikaciji Srbije, ali i reindustrijalizaciji zemlje. Tek s priključenjem privrede i gradnjom kogenerativnih postrojenja, za proizvodnju struje i toplotne energije biće potpuno iskorišćen potencijal Južnog toka jer je zarada od tranzita samo mali deo onoga što dobijamo - objašnjava Đajić.Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas, kaže za Kurir da privreda dobija gas u dvorištu, lako dostupan energent, i sigurne isporuke, jer je potpisan ugovor o isporukama do 2021. godine.Gotov prostorni plan- Elektroprivreda Srbije mogla bi da bude najveći potrošač gasa gradnjom elektrana na gas. Mogli bi da se ugledaju na Naftnu industriju Srbije, koja je već daleko odmakla u izgradnji modernog kogenerativnog postrojenja u Novom Sadu - savetuje Vuletić.Đajić ističe da bi prva nova gasna elektrana mogla da se izgradi u Pančevu u saradnji „Srbijagasa“ i NIS. On je podsetio da je Srbija već završila prostorni plan posebne namene za Južni tok i poseban zakon o Južnom toku, koji će ubrzati radove na tom projektu, i dodao da se tokom juna očekuje završetak glavnog projekta.

Vuletić: EPS bi mogao da bude najveći potrošač gasa gradnjom elektrana na gas
Vuletić: EPS bi mogao da bude najveći potrošač gasa gradnjom elektrana na gas

Otkrivena dva nova ležištaNedavno je NIS saopštio da je primenom nove tehnologije bušenja otkrio dva manja gasna ležišta u okolini Melenaca kod Zrenjanina, a još tri se ispituju. Do 2016. NIS planira da otvori oko 25 bušotina. Vojislav Vuletić kaže da ima neotkrivenih ležišta gasa, a procena o njima je, kao i svuda u svetu, državna tajna i dodao da NIS skoro ništa nije ulagao, a da sada Rusi to menjaju.

Dužina 422,4 km♦ ukupan kapacitet gasovoda je 63 milijarde kubika godišnje♦ dužina deonice Južnog toka kroz Srbiju je 422,4 kilometra♦ Južni tok u Srbiju će ući kod Zaječara, a izaći blizu Bačkog Brega

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track