LAKA ZARADA: Sigurno profitiraju samo akcionari NIS!
Foto: Shutter.

Trgovina hartijama od vrednosti unosan posao

LAKA ZARADA: Sigurno profitiraju samo akcionari NIS!

InfoBiz -
Sudeći po vrednosti akcija 2013. godine, za ulaganje će i ubuduće biti atraktivne one profitabilne kompanije koje dele dividende

BEOGRAD - Trgovina na berzi može doneti mnogo novca, ali i gubitke.Sudeći prema kotiranju na Beogradskoj berzi od početka godine, najpoželjnije za kupovinu i u narednom periodu biće akcije profitabilnih kompanija koje dele dividende akcionarima. Kupci akcija „Naftne industrije Srbije“, „Metalca“ i „Galenika fitofarmacije“ najviše su ućarili u proteklih pet meseci.NajuspešnijiPrema rečima brokera Nenada Gujaničića, kompanija NIS obeležila je ne samo početak ove godine već i celu prošlu.- U periodu od januara do maja najviše se trgovalo akcijama NIS i tada su dobile na vrednosti 27,2 odsto. Veliki rast vrednosti ove hartije bio je pre svega posledica dobrog poslovanja kompanije, ali i odluke čelnika NIS da predlože odličnu dividendu za akcionare, u visini od dva odsto prošlogodišnje dobiti (oko 75 dinara bruto po akciji).Najbolje kompanijeOn kaže da, osim NIS, još nekoliko kompanija koje tokom krize dobro posluju beleže rast vrednosti.- Zemunski proizvođač pesticida „Galenika fitofarmacija“ u prvih pet meseci beleži rast od 30 odsto, dok je „Metalac“ iz Gornjeg Milanovca porastao za nepunih 27 odsto. Rast veći od 60 odsto u periodu januar-maj zabeležio je i vranjski „Alfa plam“, a ovaj uzlazni trend posledica je veoma niske cene ovih akcija u 2012, ali i činjenice da je kompanija lane ostvarila milijardu dinara dobiti - kaže Gujaničić. On dodaje da će cena akcija do kraja godine zavisiti od poslovnog učinka kompanija, ali i od konjunkture na svetskim berzama, makroekonomske i političke stabilnosti Srbije.Banke nezanimljive- U svakom slučaju, dugoročan uzlazni trend beležiće kompanije koje budu nastavile dobro da posluju i ove rezultate dele s manjinskim akcionarima - kaže Gujaničić.Ako se nastavi trend iz prethodnih pet meseci ove godine, za bankarske akcije se ni ubuduće kupci neće otimati jer od njih neće imati velike vajde. Najveći minus u prvih pet meseci zabeležile su akcije Privredne banke, i to od 78,1 odsto, Univerzal banke - više od 46 procenata, dok je neznatno manji pad registrovala Jubmes banka - 44,85 odsto. Nekada najlikvidnija akcija domaćeg tržišta, AIK banka, izgubila je na vrednosti 11,6 odsto.

Ulagači mogu i da izgubeBroker Branislav Jorgić ističe da onaj ko investira mora da bude svestan da može da zaradi, ali i izgubi.- Svako ulaže u nadi da će zaraditi. Prilikom kupovine akcija treba voditi računa o poslovanju kompanije. Profitabilne kompanije i one koje dele dividende daće solidne prihode. Za početnike na berzi najsigurniji je NIS jer posluje transparentno, ima dobre rezultate i pravi je izbor za zaradu na duži vremenski period. Što se tiče ulaganja u rizične kompanije, to bih preporučio samo onima koji su spremni i da izgube. Na njima ulagači rizikuju ne samo da ne zarade već i da izgube uloženo - kaže Jorgić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja