NOVI IMIDŽ: Rusiju savetuje J.P.Morgan

Konsultant

NOVI IMIDŽ: Rusiju savetuje J.P.Morgan

InfoBiz -
Ta firma biće zvanični partner Moskve u odnosima sa bonitetnim agencijama

MOSKVA - Ministarstvo finansija Rusije saopštilo je danas da je angažovalo američkog bankarskog giganta "J. P. Morgan" kao konsultanta u cilju popravljanja svog imidža u očima tri najveće bonitetne agencije u svetu.

Saopštenje dolazi nekoliko dana nakon što je zamenik ministra finansija Sergej Storčak rekao da se jedna od te tri agencije sprema da revidira kreditni rejting Rusije, prenosi agencija Frans pres.

Storčak nije precizirao da li se radi o podizanju ili smanjenju rejtinga, ali tržišta veruju da je reč o smanjenju, u svetlu značajnog usporavanja privrednog rasta i ubrzanja inflacije. Sniženje rejtinga dovelo bi do skoka troškova zaduživanja Rusije i pritisaka na budžet, za koji se ove godine očekuje da će biti u deficitu.

Bonitetne agencije "Standard&Purs", "Mudis" i "Fič" dodelile su Rusiji slične rejtinge, BBB, Baa1 i BBB. Moskva je međutim postavila cilj da najkasnije do 2016. dobije što više kreditne ocene.

Storčak je za rusku agenciju RIA Novosti rekao da će "J. P. Morgan" biti zvanični partner Moskve u odnosima sa bonitetnim agencijama, ne iznoseći dodatne detalje o tome šta će tačno biti posao te banke.Rusija je prethodno u januaru angažovala američku investicionu banku "Goldman Saks" kao zvaničnog savetnika u oblasti ekonomije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track