Železara pali peći posle 15. aprila
Foto: Damir Dervišagić

Uskoro kreće

Železara pali peći posle 15. aprila

InfoBiz -
Za 250 radnih mesta konkurisalo 6.000 ljudi

BEOGRAD - Početak proizvodnje u Železari Smederevo očekuje se u drugoj polovini aprila i to najpre u delu koji pripada primarnoj proizvodnji, rečeno je u toj kompaniji.

"Sve pripremne radnje privode se kraju i obavljaju se bez zastoja i problema. Strateške sirovine za zaduvavanje visoke peći dva pristižu dinamikom i u količinama koje su predviđene planom proizvodnje", navode u Železari.

Kako je rečeno, oglasi za prijem novih zaposlenih zatvoreni su 21. marta 2013. godine, ali se zbog izuzetno velikog interesovanja podaci još uvek analiziraju.

"Nakon tog posla, pristupiće se odabiru kandidata u skladu sa uslovima koji su traženi u oglasima", kažu u smederevskoj Železari.

Prema podacima Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), na konkurs za 250 novih radnih mesta u Železari prijavilo se 6.000 ljudi, kandidati će biti odabrani do kraja meseca.

U Železari radi 5.000 ljudi, a prema ranijim najavama ministra finansija Mlađana Dinkića, oni će do kraja meseca biti vraćeni na posao. Dinkić je rekao i da je Fijat spreman da kupuje limove za automobile iz Železare, ne samo za fabriku u Kragujevcu, već i u Italiji, uz uslov da oni budu dobrog kvaliteta i konkurentne cene.

On je dodao da se pregovara sa proizvođačima rude gvožđa i koksa da finansiraju izgradnju linije za proizvodnju limova za auto-industriju.

Dinkić je ocenio i da po sadašnjim cenama koje je vlada ugovorila za pokretanje proizvodnje u Železari, gubitak će iznositi najviše 20 miliona evra i to je nivo godišnjih gubitaka Jata.

Smederevska železara od januara 2012. godine u vlasništvu je Vlade Srbije, kada je preuzeta od američke kompanije "Ju es stil" (US Steel). Ju es stil je 2003. kupio železaru, dotadašnji "Sartid" za 23 miliona dolara, a pre godinu dana se povukao zbog gubitaka.

Prva pošiljka koksa iz Mađarske, u skladu s planom Vlade Srbije za pokretanje proizvodnje, stigla je krajem marta. U smederevsku luku stiglo je 2.320 tona koksa što je dovoljno za proizvodnju 117.000 tona čeličnih ploča - "slabova".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track