Kinezi dolaze u Beograd zbog Kanala Morava
Foto: KURIR

Milan Bačević

Kinezi dolaze u Beograd zbog Kanala Morava

InfoBiz -
Još jedan veliki projekat je plovni kanal Dunav-Morava-Vardar na kome će Vranje imati posebnu poziciju. Vranje treba da postane velika luka pre ulaska u Makedoniju, kaže ministar

VRANJE - Ministar rudarstva Srbije Milan Bačević najavio je danas da će u ponedeljak, 25. marta, biti potpisan ugovor sa delegacijom kineske kompanije "Čajna Gezoba grup" na osnovu kojeg će Kinezima biti dostavljena dokumenta o plovnom putu "Kanal Morava".

"U ponedeljak, 25. marta u Beogradu će biti potpisan ugovor o razmeni raspoložive dokumentacije, na osnovu kojeg ćemo svu dokumentaciju kojom raspolažemo o izgradnji plovnog kanala Dunav-Morava-Vardar-Solun staviti na raspolaganje kineskoj kompaniji", rekao je Bačević u Vranju.

Bačević je kazao da je projekat "Kanala Morava" uz projekat izgradnje gasovoda Južni tok od velikog značaja za Vranje.

"Još jedan veliki projekat je plovni kanal Dunav-Morava-Vardar na kome će Vranje imati posebnu poziciju. Vranje treba da postane velika luka pre ulaska u Makedoniju", rekao je Bačević.On je naveo da Srbija nije u mogućnosti da isfinansira taj projekat, ali da postoje države koje žele da u tome pomognu, jer tako ostvaruju i svoje ekonomske interese. Bačević je najavio i da će početkom aprila predsednik Srbije Tomislav

Nikolić i guverner američke države Ilinois Pat Kvin potpisati strateški sporazum u realizaciji projekata iz oblasti ekonomije.

Bačević je kazao i da je njegova današnja poseta Vranju usmerena i na probleme u rudarstvu koji postoje u toj oblasti i da će resorno ministarstvo pokušati da uradi sve kako bi se pokrenula proizvodnja u "Nemetalima" u Vranjskoj Banji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track