ŠEIK ABDULAH: Dolazim u Srbiju, ali kad prođe zima

Ekskluzivno za Kurir

ŠEIK ABDULAH: Dolazim u Srbiju, ali kad prođe zima

InfoBiz -
Srpski vicepremijer Vučić i šeik UAE u Abu Dabiju potpisali četiri sporazuma, koja će osigurati ulaganje ove bogate zemlje u Srbiju

ABU DABI - Prijateljski.Šeik Abdulah bin Zajed el Nahjan, ministar spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, i Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade, potpisali su juče u Abu Dabiju Sporazum o uzajamnom podsticanju i zaštiti investicija, Zajedničku izjavu o uspostavljanju partnerstva i Sporazum o saradnji u oblasti odbrane. Osnova za ove ugovore je Sporazum o međudržavnoj saradnji Srbije i UAE, koji je takođe juče, u ministarstvu spoljnih poslova UAE, potpisan u Abu Dabiju.- Ovo je divan dan za naše dve zemlje. Veoma mi je drago što se vaš ministar vratio u UAE i moram da istaknem da je od ove današnje ceremonije potpisivanja zapravo važniji benefit koji će građani Srbije i UAE osetiti verovatno već za nekoliko meseci i videti koliko su naše dve vlade zapravo ozbiljne u nameri da dobro sarađuju - rekao je šeik Abdulah.Iako nije bilo predviđeno, šeik je odlučio da se, nakon potpisivanja sporazuma, obrati srpskim novinarima i porazgovara sa njima. Ekskluzivno za Kurir, šeik Abdulah najavio je posetu Srbiji.- Voleo bih da dođem, naravno, ali ne tokom zime. Možda na proleće ili leto, jer mi zima baš i ne leži - rekao je vidno raspoloženi šeik. Podjednako zadovoljan zbog potpisanih sporazuma bio je i srpski ministar, koji je najavio da će, koliko danas, „Jugoimport SDPR“ potpisati još jedan sporazum sa državnom firmom UAE „Ert“, vredan više stotina miliona evra.- Razgovarali smo i o drugim investicijama u Srbiju. Posebno o proizvodnji čipova. Ulaganje u veliku fabriku čipova bila bi najveća investicija u Srbiji od 1980. Možda bi bila spasonosno rešenje za našu zemlju. Ako uspemo do leta da završimo pregovore i da uđemo u neku vrstu predugovaranja, zatim ugovaranja, čini mi se da bi spas Srbije bio vidljiv - rekao je Vučić.Inače Vučić je prvi dan svoje zvanične posete UAE proveo u prijateljskom razgovoru sa šeikom Muhamedom, koji namerava da opet poseti našu zemlju.Sedeli su više od dva sata na krovu palate šeika Muhameda u luksuznom delu Abu Dabija i razgovarali o svemu, otkriva izvor Kurira iz srpske delegacije.Zanimljivo je i to da će se, kako saznajemo, Vučić danas sastati i sa starijim bratom šeika Muhameda, što je velika čast, s obzirom na to da on nema običaj da se viđa sa državnicima.

Šeik Muhamed ugostio Vučića u svojoj palate
Šeik Muhamed ugostio Vučića u svojoj palate

http://www.youtube.com/watch?v=JeZ91JE5j2o
http://www.youtube.com/watch?v=2dsWW8-HvqU

Nova godina sa šeikomKako je Kurir nezvanično saznao, Vučić je Novu godinu dočekao u društvu šeika Muhameda bin Zajeda, kada je i ugovorio sve ove posete.- Šeik Muhamed je postao iskren i dobar prijatelj Srbije i upravo zahvaljujući njemu i odličnim odnosima koje je izgradio sa potpredsednikom srpske vlade, svi sporazumi su potpisani u relativno kratkom roku - kaže za Kurir izvor iz srpske delegacije.

Interesuje ih mišljenje SrbaŠeici Muhamed i Abdulah raspitivali su se za reakciju građana Srbije o kupovini kombinata na našim prostorima, pošto su čuli da Srbi ne gledaju blagonaklono na to. Srpskom potpredsedniku tom prilikom ispričali su priču koju je njima njihov otac govorio:- Kad smo dozvolili Kuvajćanima da naprave prve tri zgrade u Abu Dabiju, narod nije blagonaklono gledao na to. Otac je tada rekao: „Kada budem video da iz tih zgrada izlaze tenkovi koji će nas napadati, reagovaću.“

Lokacija za fabriku čipovaKako smo nezvanično saznali, firma „Mubadala“ iz UAE već je pronašla odgovarajuću lokaciju za izgradnju fabrike čipova u Srbiji, i to u blizini aerodroma. Taj posao bio bi vredan četiri milijarde dolara, a Srbija bi zbog toga raspisala javni konkurs za sve Srbe širom sveta koji su stručni u ovoj oblasti da se vrate u domovinu i rade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track