Đogović: EPS neće bankrotirati
Foto: Beta

IZIT

Đogović: EPS neće bankrotirati

InfoBiz -
Vlada Srbije morati u kratkom roku da izađe u susret i pomogne EPS-u da funkcioniše, jer je njegov rad žila kucavica čitave domaće industrije, naveo je Saša Đogović saradnik IZIT

Ne propustite...

EPS-u preti bankrot

BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije neće bankrotirati, ali će Vlada Srbije hitno morati da pomogne tom javnom preduzeću na koje se oslanja čitava domaća industrija, ocenio je saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović.

On je rekao da su loša finansijska situacija EPS-a i višemilionski dug u evrima posledica neracionalnosti poslovanja zarad očuvanja socijalnog mira niskom cenom struje.

"Zbog neracionalnosti poslovanja u prethodnom periodu i zbog socijalne demagogije, gde je EPS bio i jeste političko preduzeće koje ima naglašenu socijalnu dimenziju, pa je cena električne energije socijalnog karaktera za sve građane i privredu, to javno preduzeće se našlo u dugovanjima", rekao je Đogović.

On je naglasio da je do finansijskog urušavanja sistema EPS-a došlo zbog funkcionisanja "partokratske države, odnosno država u kojoj su politički interesi na pijedestalu".

"Do bankrota EPS-a neće doći i očekujem da će Vlada Srbije morati u kratkom roku da izađe u susret i pomogne EPS-u da funkcioniše, jer je njegov rad žila kucavica čitave domaće industrije", rekao je Đogović i dodao da je potrebno povećanje cene električne energije i njeno dovođenje u tržišne okvire.

Saradnik IZIT-a je istakao da je neophodno da EPS što pre krene u restrukturiranje, ali smatra da država i dalje treba da ostane većinski vlasnik.

"Enegrgetski sektor je jedna od strateških grana, što je prepoznala i Vlada Srbije. Zato je potrebno za EPS pronaći strateškog partnera, da se kroz dokapitalizaciju i kroz ulaganja u obnovljive izvore energije obezbedi dovoljno struje za domaće tržište, ali i za izvoz", rekao je Đogović.

On je još rekao da smatra da se treba pozabaviti i viškom zaposlenih u tom javnom preduzeću, jer, kako je naveo, "ne može se EPS stavljati u tržišne uslove, s tržišnim cenama struje, a uz višak radnika".

EPS je juče obelodanio da mu je hitno potrebna pozajmica od 300 miliona evra, kako bi izbegao bankrot. Taj kredit bi omogućio otplatu dospelih rata ranijih pozajmica EPS-u, jer to preduzeće nema novca da redovno izmiruje obaveze prema kreditorima.

"U slučaju da Upravni odbor EPS-a ne odobri raspisivanje tendera za nabavku najpovoljnijeg kredita, kompaniji preti bankrot vreć krajem marta", rekao je Beti direktor sektora za odnose s javnošću EPS-a Milan Mirosavljević.

Povodom situacije u EPS-u oglasilo se i Ministarstvo energetike koje je istaklo da će obezbediti redovno snabdevanje potrošača električnom energijom i preduzeti sve zakonske mere da se obezbedi stabilnost sistema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja