Alpina traži još 74 miliona evra za put od Pirota do Dimitrovgrada
Foto: KURIR

Kasne s radovima

Alpina traži još 74 miliona evra za put od Pirota do Dimitrovgrada

InfoBiz -
Sa tom kompanijom biće raskinut ugovor ukoliliko najkasnije od polovine marta ne nastavi radove na obilaznici oko Dimitrovgrada

BEOGRAD - Direktor Koridora Srbije Dmitar Đurović izjavio je danas da Alpina traži dodatnih 74 miliona evra za gradnju autoputa od Pirota do Dimitrovgrada i da će sa tom kompanijom biti raskinut ugovor ukoliliko najkasnije od polovine marta ne nastavi radove na obilaznici oko Dimitrovgrada.Đurović je rekao novinarima da je Alpina taj posao dobila za oko 60 miliona evra i da sada traži mnogo više zbog nepredviđenih radova.

On je naveo da Alpina dosta kasni sa radovima i u odnosu na opravdano pomereni rok za gradnju tog dela istočnog kraka Koridora 10.

Alpina gradi autoput od Pirota (Istoka) do Dimitrovgrada i obilaznicu oko Dimitrovgrada u dužini od skoro 20 kilometara, osim tunela Pržojno Padina i Progon, koje gradi grčka firma Terna.

Alpina je, inače, ranije tužila Srbiju za raskidanje koncesije za gradnju autoputa Horgoš - Požega, a na arbitraži se utvrđuje i cena novog mosta preko Dunava kod Beške, s obzirom da Alpina traži više novca za obavljene radove.Đurović je rekao da Koridori Srbije pripremaju dokumentaciju za eventualni raskid ugovora sa Alpinom za obilaznicu oko Dimitrovgrada i da bi onda bio raspisan novi tender za izbor novog izvođača.

Takođe, za nastavak radova bi bila iskorišćena postojeća bankarska garancija od šest miliona evra.Koridori Srbije će, kako je rekao, izvršiti dodatni pritisak na sve izvođače da poštuju, pre svega, rokove i kvalitet gradnje, ali i druge ugovorima predviđene obaveze i da tu niko neće biti pošteđen.Đurović je naglasio da će sve firme koje ne budu ispunjavale svoje obaveze biti sankcionisane.Đurović je ranije izjavio da Alpina treba Koridorima Srbije do 10. februara da dostavi plan nastavka radova na obilaznici oko Dimitrovgrada.

On je rekao da je Svetska banka najavila da postoji mogućnost povlačenja kredta za tu deonicu zbog nepoštovanja predviđenih rokova.Alpina je na obilaznice oko Dimitrvgrada završila oko 75 odsto posla, kažu u Koridorima Srbije. Rok za te radove je istekao još pre godinu i po dana.

Predstavnici Alpine tvrde da su za probijanje rokova na tom delu Koridora 10 krivi protesti građana zbog kojih nije moglo da se radi, kao i veliko klizište za koje se nije znalo kada je sklapan ugovor.Alpina je, takođe, najavila da će nastaviti radove početkom građevinske sezone i da nema razloga za raskid ugovora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track