Beobanka traži svoj udeo u Trepči

Kosovska Mitrovica

Beobanka traži svoj udeo u Trepči

InfoBiz -
Svoj udeo u imovini Trepce traže i Vlada Kosova, Nezavisna komisija za rudnike i minerale i radnici kombinata

PRIŠTINA - Na prvom konkursu za kreditore u Kombinatu Trepča u Kosovskoj Mitrovici od stranih kompanija se javila samo beogradska Beobanka, dok je jedna francuska firma povukla zahtev.

Svoj udeo u imovini Trepce traže i Vlada Kosova, Nezavisna komisija za rudnike i minerale i radnici kombinata. Kosovska agencija za privatizaciju, koja vodi ovaj proces, zatražila je produženje roka za prijavu mogućih kreditora, pošto prema njihovim procenama mogući pretendenti na imovinu Trepče se nisu javili. Ona je od posebnog odeljenja Vrhovnog suda Kosova zatražila produženje roka za predaju zahteva. Zamenica direktora KAP-a Mrika Tahiri je za dnevnik izjavila da se od velikih pretendenata na imovinu pojavio samo jedan.

"Nijedna od kompanija iz vremena Miloševića koje su ranije imale pretenzije prema Trepči nije konkurisala. Jedina su Beobanka i jedna francuska kompanija konkurisali, ali se francuska kompanija u međuvremenu povukla", kazala je Tahirijeva.

Od domaćih pretendenata, tu je veliki broj zahteva radnika Trepče. I vlada Kosova je predala zahtev i ona se smatra glavnim pretendentom na imovinu Trepce. Zahtev je podnela i Komisija za rudarstvo i minerale.

Iako Mrika Tahiri nije htela da govori koliko bi bio udeo Vlade Kosova u Trepči, u Privrednoj komori Kosova kažu da istraživanja pokuzuju da je vlada u kombinat posle 1999. godine uložila više od 100 miliona evra.

Nakon okončanja konkursa, kada će se znati pretendenti na imovinu Trepče, formiraće se Komisija kreditora, koja će potom odlućiti o daljoj sudbini Trepče.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track