Zorana Mihajlović: Južni tok značajan za Srbiju

Energetski smo nebezbedni

Zorana Mihajlović: Južni tok značajan za Srbiju

InfoBiz -
Taj projekat doneće i nova radna mesta, pokretanje građevinarstva, mašinogradnje i druge grane industrije

GELENDŽIK - Srbija nije bezbedna energetski ni kada je u pitanju nafta, ni kada je u pitanju gas, te je zbog toga početak izgradnje drugog dotoka gasa, odnosno gasovoda Južni tok, za nju od velikog značaja, izjavila je danas srpska ministarka energetike Zorana Mihajlović.Ona je to rekla srpskim novinarima u Gelendžiku, na jugu Rusije nedaleko od Crnog mora, gde su otvoreni radovi na izgradnji Južnog toka.

Zorana Mihajlović je podsetila da Srbija danas dobija ruski gas preko Ukrajine i Mađarske, da su troškovi transporta veoma visoki, pa je i cena gasa visoka."Iskreno se nadam da će izgradnja Južnog toka trajati isto kao i izgradnja Severnog toka, odnosno oko tri do četiri godine, i onda bi to za nas bila velika stvar", rekla je srpska ministarka.

Taj projekat, po njenim rečima, doneće i nova radna mesta, pokretanje građevinarstva, mašinogradnje i druge grane industrije. S druge strane, donosi i mogućnost da Srbija ima ne samo gasne centrale već i neke fabrike duž Južnog toka kojima će biti omogućeno da se snabdevaju gasom, dodala je Mihajlovićeva.

Izgradnja Južnog toka je investicija u vrednosti od 16,5 milijardi evra koja treba da obezbedi redovno snabdevanje gasom 30 miliona domaćinstava u Evropi. Prve količine gasa trebalo bi da tim gasovodom poteku 2015. godine.Gasovod će ići od Crnog mora do Varne, prolaziće kroz Bugarsku, u Srbiju će ulaziti kod Zaječara, a potom preko Mađarske i Austrije ići će ka Italiji i dalje ka zapadnoj Evropi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track