Bez rasta proizvodnje nema izlaska iz krize
Foto: Tanjug

25. Simpova kućna izložba

Bez rasta proizvodnje nema izlaska iz krize

InfoBiz -
Simpo ima godišnju proizvodnju vrednu 70 miliona evra i više od 30 miliona evra izvoza i da sarađuje sa najvećim svetskim kompanijama i lancima, rekao je premijer Srbije

BEOGRAD - Rast proizvodnje je osnovni zadatak vlade Srbije, izjavio je sinoć premijer Srbije Ivica Dačić, istakavši da bez toga nema oporavka i izlaska iz krize.Dačić je na obeležavanju jubilarne 25. Simpove kućne izložbe, povodom ulaska te kompanije u petu deceniju postojanja, izjavio da je Simpo dobar primer u privredi naše zemlje.Dačić je rekao da Simpo ima godišnju proizvodnju vrednu 70 miliona evra i više od 30 miliona evra izvoza, kao i da sarađuje sa najvećim svetskim kompanijama i lancima. On je naglasio da upravo takvo poslovanje doprinosi našoj industriji i povećava BDP, kao i zapošljavanje.Dačić je podsetio da Simpo sarađuje sa Ikeom i izrazio očekivanje da će tu veliku kompaniju konačno dovesti u našu zemlju.On je rekao da je Ikea otvorila prvo regionalno predstavništvo u Srbiji u prethodnom periodu, ali da će prvu fabriku otvoriti u Hrvatskoj, a ne kod nas.Dačić je istakao da Simpo ima pogone i u najsiromašnijim opštinama na jugu Srbije - Preševu, Trgovištu i Surdulici, i da bi njihovo zatvaranje, jer posluju sa gubitkom, imalo ozbiljne posledice. Premijer je kazao da Simpo ima značajnu društvenu ulogu jer čuva ta radna mesta i da je to veoma važno u uslovima ekonomske krize.On je najavio da će uskoro održati sastanak sa predsednicima lokalnih samouprava i načelnicima pet okruga sa juga Srbije sa kojima će razgovarati o privrednim problemima."Politički i ekonomski jug mora da bude stabilan, jer je on poslednja brana za odranu Srbije", rekao je Dačić, dodajući da zbog toga država mora da obezbedi nove investicije u tom delu zemlje.On je rekao da ne smemo da dozvolimo da zbog birokratskih procedura gubimo investitore poput Ikee i izrazio očekivanje da će u 2013. biti otklonjena uska grla u našoj administraciji. Premijer je naglasio da se ne sme dopustiti da se na dobijanje građevinske dozvole čeka u proseku 270 dana, i da privredni sporovi traju između jedne i dve godine.Simpo će 29. novembra obeležiti 49 godina postojanja, i jedna je od retkih kompanija u domaćem vlasništvu čiji brend živi već pet decenija. Od početka 2012. Simpo je ostvario izvoz u 29 zemalja i zabeležio rast plasmana od 25 odsto na strana tržišta u odnosu na isti period 2011. Simpo je takođe ostvario značajan prodor i na tržište Bliskog istoka.Predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio je večeras da će se uskoro sastati sa načelnicima okruga sa juga Srbije kako bi se utvrdila strategija razvoja tog dela zemlje.

Utvrditi strategiju za jug Srbije

Premijer Srbije rekao je da će se načelnicima Nišavskog, Jablaničkog, Pčinjskog, Pirotskog i Topličkog okruga sastati u Nišu, i da će na taj način i simbolično pokazati da jug države, sa kojeg i sam potiče, ne sme ostati najnerazvijeniji deo zemlje. "Ako to ne uradimo, jug Srbije će ostati prazan. Jug je strateški važan za Srbiju i mi ne smemo da se sa tim igramo, i kada je reč o investicijama i kompanijama koje tamo već posluju one moraju biti faktor vezivanja stanovništva da ostanu na tom području", istakao je Dačić.Prema njegovim rečima, nedopustivo je da se svi oslanjaju na najsiromašnije krajeve onda kada država treba da se brani, a kada treba da se deli nešto što je dobro neko drugi profitira."Bio bi red da jug Srbije koji je toliko dao za Srbiju, sa kojeg potiču najslavnija imena naše istorije, odakle potiče najodlikovanija jedinica naše vojske Gvozdeni toplički puk jednom i u miru nešto dobije a ne samo da daje živote za Srbiju", zaključio je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja