Crnogorske banke ograničile kamate na 15 odsto
Foto: Reuters

Dobar potez

Crnogorske banke ograničile kamate na 15 odsto

InfoBiz -
Neke banke u Crnoj Gori do sada su odobravale kredite po kamatnim stopama i od 20 odsto, pa i više, posebno klijentima koji nisu njihovi

PODGORICA - Crnogorske poslovne banke ne mogu u narednih šest meseci odobravati kredite po kamati većoj od 15 odsto, za fizička i 14 odsto za pravna lica, odlučila je Centralna banka (CB) Crne Gore.

Neke banke u Crnoj Gori do sada su odobravale kredite po kamatnim stopama i od 20 odsto, pa i više, posebno klijentima koji nisu njihovi. Oko 22 odsto kredita koji su odobreni u prvih devet meseci ove godine dati su uz kamatu višu od 15 odsto.

Savet CB odlučio se u utorak na limitiranje ekstremno visokih kamata zbog toga što je utvrđeno da tako visoke kamate utiču na rast "loših kredita" , a to smanjuje likvidnost i pojačava finansijsku nestabilnost.Ograničavanje kamatnih stopa ne odnosi se mikrokreditne finansijske institucije .

Crnogorski bankarski ombudsman Halil Kalač je ocenio da je odluka CB o ograničavanju kamata dobar potez . On očekuje da će banke poštovati odluku Centralne banke. Najviša kamatna stopa na štednju je šest odsto, ali banke u Crnoj Gori mogu odobriti i višu kamatu ako imaju priliv novog kapitala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track