Dinkić: Nismo odustali od investitora iz Abu Dabija
Foto: KURIR

Poljoprivredni aranžman

Dinkić: Nismo odustali od investitora iz Abu Dabija

InfoBiz -
Dogovor će biti ispunjen tako što će njima biti prepušteno strateško partnerstvo u srpskim poljoprivrednim kombinatima

BEOGRAD - Ministar finansija Mlađan Dinkić objasnio je danas da Vlada Srbije nije odustala od poljoprivrednog aranžmana sa investitorima iz Abu Dabija, ali će dogovor biti ispunjen tako što će njima biti prepušteno strateško partnerstvo u srpskim poljoprivrednim kombinatima.

"Imajući u vidu da Srbija ima 10 kombinata iz takozvanog zelenog pula koje želi da privatizuje i da imamo i PKB koji je u restrukturiranju i duguje državi za neplaćen porez oko četiri milijarde dinara, smatramo da ćemo kroz prepuštanje strateškog partnerstva kompanijama iz Emirata u ovim kombinatima moći da ispunimo sporazum koji smo sa njima dogovorili", rekao je Dinkić.

On je novinarima na privrednoj konferenciji Rajfajzen banke objasnio da to ne znači odustajanje od aranžmana sa investitorima iz Emirata, dogovorenog tokom nedavne posete delegacije Srbije Abu Dabiju, već njegovo prekomponovanje."Zemljište koje je Vlada nameravala da izda kompanijima iz Abu Dabija biće izdato srpskim paorima. Tako će svi biti zadovoljni", kazao je Dinkić.

Dodao je da "sa velikim entuizijazmom" očekuje konkretizaciju dogovora koji je napravljen u Abu Dabiju. Dinkić je pojasnio da je dogovoreno da se napravi nacrt međudržavnog sporazuma, najkasnije do januara 2013, a da se ugovori konkretizuju i sprovedu do kraja marta iduće godine."Namera je da novac uđe u Srbiju već na proleće iduće godine i bude uložen u poljoprivredu", rekao je Dinkić.

On je ocenio da je aranžman sa investitorima iz Emirata jedan od najboljih za srpsku poljoprivredu u poslednjih par decenija, jer ta zemlja koja ima interes za hranom i želi da investira ozbiljan novac u Srbiji u čišćenje kanala za navodnjavanje i odvodnjavanje i izgradnju novih."Sa druge strane investitori iz Emirata su zainteresovani da obrađuju zemlju u Srbiji i zanima ih da krenu sa obrađivanjem 25 do 30 hiljada hektara zemljišta", rekao je Dinkić.

Poljoprivrednici iz Vojvodine usprotivili su se davanju u zakup državnog zemljišta kompanijama iz Emirata, nakon što je Dinkić tokom posete Abu Dabiju objavio da je to dogovoreno.U srpskoj delegaciji koja je sredinom oktobra boravila u Abu Dabiju bio je i prvi potpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track