Bugari će oporezovati kamate od uloga u bankama

Rešili

Bugari će oporezovati kamate od uloga u bankama

InfoBiz -
Ukupni depoziti bankarskog sektora Bugarske su do 31. jula dostigli rekordnih 34,2 milijarde leva (17,5 milijardi evra), pokazuju podaci Bugarske nacionalne banke (BNB)

SOFIJA - Bugarska planira da uvede poresku stopu od 10 odsto na prihod od kamate po osnovu depozita kako bi povećala budžetske prihode za 2013, izjavio je bugarski ministar finansija Simeon Đankov.

"Bugarska je jedina članica Evropske unije koja ne prikuplja poreze od ove vrste prihoda", rekao je ministar Đankov novinarima, prenela je francuska novinska agencija AFP.

Ukupni depoziti bankarskog sektora Bugarske su do 31. jula dostigli rekordnih 34,2 milijarde leva (17,5 milijardi evra), pokazuju podaci Bugarske nacionalne banke (BNB).

Analitičari tvrde da je u poslednjih nekoliko godina zabeležen sve veći broj ljudi koji su ostavili novac u bankama usled neizvesnosti u pogledu ekonomije, kao i atraktivnih kamatnih stopa od oko pet odsto.

Đankov je izjavio je da će novi porez pogoditi bogate građane. Bugarski budžet za 2013. obuhvata povećanje minimalne mesečne plate na 310, sa sadašnjih 290 leva.

Bugarska vlada za 2013. prognozira rast ukupnog domaćeg proizvoda (BDP) od 1,9 odsto i inflaciju od 3,4 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track