POZNATOM BANKARU GUBI SE SVAKI TRAG: Niko ne zna gde je nestao, a na račun banke legla misteriozna uplata od čak 11 miliona $!
Foto: Shutterstock, Printscreen BBC

POZNATOM BANKARU GUBI SE SVAKI TRAG: Niko ne zna gde je nestao, a na račun banke legla misteriozna uplata od čak 11 miliona $!

InfoBiz -

Kineski mag bankarstva, direktor i osnivač banke "China Renaissance", nestao je još u februaru prošle godine. Direktor Bao Fan nije viđen godinu i po dana, a sada je njegova banka dobila misteriozni račun sa astronomskom cifrom.

Bao Fan je osnovao investicionu banku u Pekingu 2005. godine i učinio je jednom od vrhunskih posrednika za kineske tehnološke firme. Omogućio je spajanje vodećih servisa za dostavu hrane, "Meituan" i "Dianping", 2015. godine.

Kineska investiciona banka poznata po sklapanju nekih od najvećih poslova u tehnološkom sektoru u zemlji tokom svog vrhunca otkrila je da je primila ogroman račun od 78 miliona juana (11 miliona dolara) u vezi sa nestankom njenog bankara, Bao Fana.

juan, Kina, novac, 30.10.2018.
foto: Reuters

Zahtev za isplatu od strane neodređenih kineskih vlasti samo produbljuje misteriju oko Baoa, koji je osnovao butik investicionu banku China Renaissance u Pekingu 2005. godine i učinio je jednom od najvećih trgovaca kineskim tehnološkim kompanijama.

Neprozirna priroda Baoovog nestanka izazvala je šok kroz kineske finansijske usluge i tehnološke sektore, dodatno narušavajući poslovno poverenje tokom značajnog ekonomskog usporavanja.

Slučaj je usledio nakon drugih poslovnih lidera u Kini, koji su, neuobičajeno iznenada nestajali sa radara bez objašnjenja.

U februaru 2023. godine, China Renaissance prijavila je njegov nestanak usred šire antikorupcijske akcije. Godinu i po kasnije, protiv Baoa nisu podignute zvanične optužbe.

Kina, Zastava, Juan
foto: Reuters

Prošlog leta, Economic Observer, državna finansijska publikacija, izvestila je da je Bao od svog nestanka bio u pritvoru najvećeg čuvara protiv korupcije u zemlji, Centralne komisije za inspekciju discipline. Rečeno je da je bio uključen u istragu o sumnji na korporativno mito.

Tajanstveni račun

U februaru je Bao zvanično podneo ostavku sa mesta predsednika i izvršnog direktora investicione banke iz „zdravstvenih razloga i da bi više vremena proveo na porodičnim poslovima“, navodi se u podnesku na berzi u Hong Kongu.

China Renaissance, koja je prošle nedelje otkrila postojanje uplate od 11 miliona dolara u odvojenom, odloženom prijavljivanju zaliha, rekla je: „Grupa nije upoznata i nema pouzdane informacije o statusu bilo koje istrage sa kojom je gospodin Bao bio u saradnji".

U stvari, ima tako oskudne informacije o slučaju i povezanom zahtevu za plaćanje, koji je primljen u poslednja tri meseca 2023. godine i naknadno isplaćen, da su se njegovi revizori mučili da shvate kako da to evidentiraju u knjigama, Fajnenšel tajms izvestio je u sredu, pozivajući se na neimenovane izvore.

Na kraju, China Renaissance je prijavila stavku pod „ostala potraživanja“, prema evidenciji zaliha, koja se generalno odnosi na bilo koji neizmireni novac koji kompanija duguje nakon isporuke robe ili usluga kupcima.

Kina, Zastava Kine
foto: Shutterstock

Navodi se da iako kineske vlasti mogu smatrati da isplata predstavlja „imovinu povezanu sa slučajem pod istragom“, to ne podrazumeva pravnu presudu ili novčanu kaznu. Advokati banke su savetovali da bi taj iznos mogao da bude „refundiran ili konfiskovan“. Takođe može biti potrebno da platite više.

Zbog misteriozne isplate, kineski revizor banke, Zhonghui Anda CPA, morao je da izda „kvalifikovano mišljenje“ o godišnjim rezultatima za 2023. godinu, ukazujući da ono može sadržati propuste ili moguće pogrešne izjave.

Njen prethodni revizor, Deloitte Touche Tohmatsu, jedna od takozvane velike četvorke globalnih računovodstvenih firmi, do je ostavku u decembru jer nisu mogli da dođu do Baoa.

biznis.kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track