AERODROM NIKOLA TESLA PLANIRA PROŠIRENJE! Terminalne zgrade dobijaju novi izgled - Još tri gejta do EKSPA
Foto: Shutterstock

AERODROM NIKOLA TESLA PLANIRA PROŠIRENJE! Terminalne zgrade dobijaju novi izgled - Još tri gejta do EKSPA

InfoBiz -

Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu otkrio je planove za proširenje terminalne zgrade, a projekat bi trebalo da bude završen do održavanja EXPO 2027.

Proširenje će uključiti dodavanje tri nova izlaza u nedavno proširenom C krilu terminala, uz četiri nova stajališta za avione. Dodavanje izlaza C15 - C17 će povećati površinu C krila za dodatnih 18.353 kvadrata, na ukupnu površinu od 45.298 kvadratnih metara.

Kao deo proširenja i rekonstrukcije, aerodrom je do sada povećao površinu za dodatnih 39.300 kvadrata, na ukupno 93.651.

Aerodrom Nikola Tesla
foto: Nebojša Mandić

- Od početka koncesije, radimo blisko sa srpskim vlastima i svim našim partnerima na unapređenju aerodroma Nikola Tesla i njegovom pretvaranju u čvorište u jugoistočnoj Evropi koje će služiti 15 miliona putnika do kraja perioda koncesije. Krajem 2023. godine, aerodrom je dočekao blizu osam miliona putnika u poređenju sa 6,2 miliona u 2019. godini i dodao 46 novih destinacija i 86 novih ruta, sada sa ukupno 116 ruta. Trenutno imamo četiri, a uskoro i pet dugolinijskih destinacija - rekao je Nicolas Notebaert, CEO VINCI Concessions i predsednik operatera beogradskog aerodroma VINCI Airports.

Aerodrom i dalje širi svoje postojeće objekte, pri čemu je većina radova fokusirana na dodavanje 4.000 kvadrata komercijalnog prostora unutar terminala, što će omogućiti otvaranje novih objekata hrane i pića i prodavnica.

Takođe, započeti su radovi na instalaciji e-kapija za pasošku kontrolu, koja se očekuje da bude završena do oktobra. Šesnaest eGates-a trebalo bi da ubrza procedure pasoške kontrole pet puta. Kao rezultat toga, kapacitet u oblasti pasoške kontrole aerodroma trenutno je smanjen za oko 25%, jer su neki od 29 pultova za pasošku kontrolu zatvoreni kako bi se napravio prostor za instalaciju e-kapija.

BiznisKurir/eKapija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track