NOVI NAČIN ODREĐIVANJA CENA STRUJE ZA PRIVREDU Đedović Handanović: Pratićemo kretanja na tržištu i to u oba smera
Foto: Stefan Jokić

NOVI NAČIN ODREĐIVANJA CENA STRUJE ZA PRIVREDU Đedović Handanović: Pratićemo kretanja na tržištu i to u oba smera

InfoBiz -

Skupština Akcionarskog društva „Elektroprivreda Srbije" usvojila je nove metodologije formiranja cena električne energije za kupce na komercijalnom snabdevanju.

Cilj novih metodologija je uspostavljanje cena koje zadovoljavaju jedinstvene potrebe komercijalnih kupaca EPS-a uz održavanje finansijskog integriteta i održivosti poslovanja. Novi način formiranja cene za privredu osigurava da cene odražavaju trenutne tržišne uslove, istovremeno obezbeđujući stabilnost i predvidljivost za kupce.

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike i predstavnik osnivača u Skupštini EPS AD, istakla je da je usvajanjem metodologija Srbija ispunila i poslednji strukturni reper Međunarodnog monetarnog fonda za energetiku.

- Nove metodologije sada daju prostor da se prate kretanja na tržištu i to u oba smera, i kod padova, ali i kod skokova cena. Nova metodologija doprineće efikasnijem ugovaranju snabdevanja električnom energijom sa kupcima na otvorenom tržištu u uslovima konkurencije, uzimajući u obzir kriterijume kao što su najniža cena električne energije, rok plaćanja i sigurnost snabdevanja – rekla je Đedović Handanović.

Usvojene su metodologije za obrazovanje fiksne cene i cene sa nivelacijom za potpuno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koja se obavlja po tržišnim principima, kao i metodologija za formiranje cena za snabdevanje krajnjih kupaca po ugovoru sa unapred određenom količinom, metodologija za obrazovanje krajnje cene sa dinamičkim tarifiranjem za potpuno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca, metodologija za obrazovanje prodajne cene električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora za snabdevanje krajnjih kupaca i metodologija za obrazovanje cene za isporučenu električnu energiju od kupca - proizvođača po ugovoru o potpunom snabdevanju sa neto obračunom.

- Fleksibilnost ugovaranja koju donose ove metodologije doprineće i raznovrsnijoj ponudi, koja će za posledicu imati i unapređenje energetske efikasnosti i konkurentnosti srpske privrede, zbog mogućnosti optimizacije troškova električne energije u finalnim proizvodima - naglasila je Đedović Handanović.

biznis.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja