JOŠ 300 MEGAVATA NA MREŽI: Ponovo u pogonu jedan agregat RHE 'Bajina Bašta'
Foto: EPS

JOŠ 300 MEGAVATA NA MREŽI: Ponovo u pogonu jedan agregat RHE 'Bajina Bašta'

InfoBiz -

Iako su u toku planirani kapitalni i redovni remonti termo kapaciteta, a potrošnja električne energije obara sve letnje rekorde, 'Elektroprivreda Srbije' obezbeđuje dovoljne količine električne energije i stabilno snabdevanje građana i privrede.

- Ponovo je u pogonu jedan agregat RHE 'Bajina Bašta', pošto su završeni veliki remont dovodno-odvodnog sistema, revitalizacija kuglastih zatvarača oba agregata i sanacija kosog cevovoda elektrane. To znači još 300 megavata na mreži, koji će doprineti energetskoj sigurnosti Srbije u vreme verovatno nezapamćeno dugog toplotnog talasa koji je pogodio našu zemlju - poručio je generalni direktor 'Elektroprivrede Srbije' Dušan Živković.

- Vraćanje na mrežu jednog agregata u ovde u Bajinoj Bašti, osim dodatne proizvodnje, doprineće i optimizaciji proizvodnih kapaciteta kako bismo dodatne količine električne energije obezbeđivali po najpovoljnijim uslovima - rekao je Živković. On je dodao da se istovremeno odvijaju radovi na revitalizaciji agregata R1.

- Revitalizacija naše jedine reverzibilne hidroelektrane počela je posle 42 godine rada i nije više mogla biti odlagana. Radovi na prvom agregatu biće završeni krajem novembra, a sledeće godine nas očekuje revitalizacija drugog agregata - naveo je prvi čovek EPS.

RHE Bajina Bašta
foto: EPS

Podsećamo, remontne aktivnosti u termo sektoru se sprovode u skladu sa planiranom dinamikom, a već sledeće nedelje na mreži će biti blok A6 u TENT. Početkom avgusta biće završen kapitalni remont bloka A1 u Kostolcu, a pre početka grejne sezone biće završeni i kapitalni remonti TENT A2 i bloka B1 u Kostolcu.

Za to vreme nedostajuće količine energije, zbog rekordne letnje potrošnje, obezbeđuju se na tržištu, znatno jeftinije od realizovanih cena na berzama.

'Elektroprivreda Srbije' ne može preko noći zanoviti proizvodne kapacitete stare po više od 4 decenije, ali napredak je vidljiv u svakom segmentu. U prvih šest meseci ove godine proizvodnja uglja i otkrivke je bolja nego u istom periodu 2023.godine, neplaniranih zastoja termo blokova je 10 odsto manje, dok je realizacija trenutnih i planiranih investicija ubrzana. U isto vreme, očekuje se puštanje u rad novog bloka B3 u Kostolcu radi funkcionalnih proba i garancijskih ispitivanja, a taj blok će doneti dodatnu sigurnost našem energetskom sistemu.

One koji svakog dana iz Stranke slobode i pravde upiru prstom u EPS očigledno ne zanimaju činjenice, ali i nedvosmislena namera kompanije da se menja i razvija. Jasno je da je njihova jedina misija da dezinformacijama, paušalnim ocenama i nedobronamernim izvlačenjem iz konteksta, uznemiravajući javnost pokušavaju da uruše imidž stuba srpske ekonomije, jer EPS to svakako jeste. Pošto iskreno verujemo da nije u pitanju nerazumevanje situacije i činjenica, ostaju nejasni motivi za stvaranje negativne slike o najvrednijoj srpskoj kompaniji.

biznis.kurir.rs

Bonus video:

02:02

STRUČNJAK OTKRIVA DA LI SE POMOĆU PAMETNIH BROJILA MOŽE UŠTEDETI STRUJA: Omogćavaju dvosmerno merenje i precizniji su!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track