KORISNICIMA SISTEMA ELEKTRONSKIH FAKTURA DOSTUPNI NOVI ALATI: Evo kada ih mogu isprobati i šta se sve menja
Foto: Profimedia

KORISNICIMA SISTEMA ELEKTRONSKIH FAKTURA DOSTUPNI NOVI ALATI: Evo kada ih mogu isprobati i šta se sve menja

InfoBiz -

Korisnici Sistema elektronskih faktura (SEF) mogu da pristupe demo verziji sistema SEF 3.9 na kojoj su dostupne izmenjene evidencije obračuna poreza na dodatu vrednost: Pojedinačna evidencija PDV i Zbirna evidencija PDV. Korisnici mogu isprobati i otpremanje Pojedinačne i Zbirne evidencije PDV putem aplikativnog interfejsa (API, koristeći nepromenjenu tehnologiju – JSON datoteke).

Za demonstraciju su dostupne nove poreske kategorije: S10, S20, AE10 i AE20, uz odgovarajuće šifre za primenu poreskih kategorija za sve elektronske fakture (faktura, avansna faktura, dokument o povećanju i dokument o smanjenju), i to kako za korisnike koji SEF-u pristupaju putem korisničkog, tako i za one koji pristupaju putem aplikativnog interfejsa.

fajlovi, Kompjuter, Podaci
foto: Shutterstock

Takođe, uređena je mogućnost da korisnici sistema opredele svoj status u smislu Zakona o porezu na dodatu vrednost – da li su obveznici PDV ili nisu, kao i da odrede poreski period, ukoliko su obveznici PDV.

Među najznačajnijim unapređenjima verzije SEF-a 3.9 su i izmene koje se odnose na integraciju sa sistemom Uprave carina, kao i omogućavanje unosa više bankarskih računa na profilu subjekta, te prikazivanje NBS IPS QR koda na generisanom spoljnom prikazu fakture (PDF).

U skladu sa dosadašnjom praksom, objavljeno je i ažurirano Interno tehničko uputstvo, u koje su ugrađena sva potrebna objašnjenja i tehničke specifikacije sprovedenih izmena u sistemu. Dopune Internog tehničkog uputstva ne razlikuju se po sadržaju od prethodno objavljenih dokumenata na osnovu kojih su korisnici i proizvođači softvera prilagođavali svoje programe. Takođe, objavljen je i dokument 'Korisničko uputstvo' koji prati primenu funkcionalnosti Pojedinačne i Zbirne evidencije PDV.

Ministarstvo poziva sve zainteresovane subjekte, kao i pružaoce usluga razvoja poslovnih i računovodstvenih programa, kojima se subjekti služe kako bi se povezali na SEF, da izvrše detaljne provere rada izmena koje su izvršili na svojim softverima, kao i da se još jednom upoznaju sa obavezama preciziranim izmenama i dopunama Pravilnika o elektronskom fakturisanju.

takse, porez, obračun, PDV, račun, računanje, digitron, papiri, računovođa
foto: Profimedia

Podsetimo, Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o elektronskom fakturisanju donet je i objavljen 2. avgusta 2024. godine u „Službenom glasniku” br. 65/24, sa početkom primene od 1. septembra, osim odredaba koje se odnose na elektronsko evidentiranje prethodnog poreza (primenjivaće se za poreske periode koji počinju posle 31. avgusta 2024. godine).

U prethodnom periodu Ministarstvo finansija je u više iteracija, objavljivalo uputstva i objašnjenja izmena u SEF-u koja su korisnicima dostupna na sajtu efaktura.gov.rs.

Od početka korišćenja Sistema elektronskih faktura kroz sistem je razmenjeno preko 205 miliona e-faktura.

biznis.kurir.rs

Bonus video:

02:14

BANKARKA POSTALA TAKSI VOZAČ: Neobični obrt u karijeri jedne Nišlijke (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track