CENA I EKOLOŠKE KARAKTERISTIKE NOVOG FIATA ČINE GA KONKURENTNIM NA SVETSKOM TRŽIŠTU: Stručnjaci analizirali značaj ovog projekta
Foto: Zorana Jevtić

kurir televizija

CENA I EKOLOŠKE KARAKTERISTIKE NOVOG FIATA ČINE GA KONKURENTNIM NA SVETSKOM TRŽIŠTU: Stručnjaci analizirali značaj ovog projekta

InfoBiz -

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, domaćim i stranim medijima prvi put je juče u Kragujevcu predstavljen novi model "Fiat Grande Panda". Vučić je po dolasku razgovarao sa predstavnicima kompanije koji su mu predstavili model novog vozila, kojim se odvezao do upravne zgrade.

Vučića je dočekao izvršni direktor "Stellantisa" Karlos Tavares, kao i predstavnici kompanije. "Fiat Grande Panda" zvanično je predstavljen u Torinu 11. jula, a juče je u Kragujevcu svečano označen početak proizvodnje električne verzije.

U jutarnjem programu Kurir televizije gosti su bili Nikola Radulović, autor emisije Auto TV Edition, i prof. dr Mihajlo Rabrenović, stručnjak za strategijski menadžment. Oni su razgovarali o značaju ovog projekta za domaću proizvodnju motornih vozila, zapošljavanje, robni izvoz i bruto domaći proizvod.

- Pokretanje proizvodnje u Kragujevcu značajno je za domaću privredu. Ovo je prva fabrika električnih automobila u ovom delu Evrope, što nam daje konkurentsku prednost. Ova investicija ima višestruke pozitivne efekte, uključujući rast izvoza, povećanje bruto domaćeg proizvoda i zapošljavanje - rekao je Rabrenović.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Rabrenović je naglasio da ovakva inicijativa doprinosi i tehnološkom razvoju zemlje.

- Uspostavljanje proizvodnje električnih automobila pomaže nam da uhvatimo korak sa savremenim svetom, omogućavajući ekonomsku diverzifikaciju i smanjenje zavisnosti od drugih sektora - dodao je.

- Fiat je poznat po malim gradskim automobilima. Novi model 'Fiat Grande Panda' je konkurentan igrač na tržištu. Fiat je godinama razvijao svoju ekspertizu u ovom segmentu, a sada, kao deo Stellantis grupacije, koristi najnovije tehnologije i modularne platforme.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Radulović je istakao da su cena i ekološke karakteristike ovog modela ključne.

- Cena hibridnog modela je oko 19.000 evra, dok je cena potpuno električnog modela oko 25.000 evra. Ovo je vrlo konkurentno na svetskom tržištu i omogućava kupcima u ovom delu Evrope da razmotre prelazak na električna vozila - rekao je.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Gosti emisije su se složili da automobilska industrija ima ogroman značaj za privredu jedne države.

- Fiat je 2014. godine zabeležio neto izvoz od 436 miliona evra, što je više nego neto izvoz prvih pet sledećih kompanija na listi zajedno. Pokretanje proizvodnje u Kragujevcu može značajno doprineti ekonomskom razvoju Srbije - rekao je Rabrenović.

Rabrenović je dodao da automobilska industrija podstiče razvoj infrastrukture, strana ulaganja i obrazovanje.

- Ovo je prilika za zadržavanje mladih u zemlji i unapređenje kvaliteta života u Srbiji - istakao je.

08:49

CENA I EKOLOŠKE KARAKTERISTIKE NOVOG FIATA ČINE GA KONKURENTNIM NA SVETSKOM TRŽIŠTU: Stručnjaci analizirali značaj ovog projekta

Radulović je istakao da električna infrastruktura još nije dovoljno razvijena koliko trend brzo raste.

- Generalno infrastruktura za električne automobile nije dovoljno razvijena, međutim, ne samo kod nas. Nego u celoj Evropi. Zašto? Zato što je trend električnih automobila mnogo brže rastao nego što je planirano. Infrastruktura nije uspela da isprati taj trend, ali je u koraku iako nije to još ono što se očekuje. Što se tiče Srbije, mi definitivno držimo korak. S tim što električni automobili kod nas nisu još zastupljeni u tolikoj meri. To je prvenstveno naša kultura, drugo strah od punjenja automobila. U smislu da li ćete samo moći da odete negde ne razmišljajući da li treba da ga napunite - rekao je Radulović.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:14

Predsedniku Vučiću predstavljen Fiat Grande Panda u Kragujevcu u fabrici Stelantis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track