RUDARENJE LITIJUMA NEĆE UGROZITI KVALITET VODE: Dr Đukić: Sve će biti prečišćeno do nivoa koji ne narušava prirodni kvalitet
Foto: Shutterstock

BEZBEDNO

RUDARENJE LITIJUMA NEĆE UGROZITI KVALITET VODE: Dr Đukić: Sve će biti prečišćeno do nivoa koji ne narušava prirodni kvalitet

InfoBiz -

Jadarit je kao novi mineral koji sadrži litijum i bor otkriven 2004. godine u blizini Loznice, u dolini reke Jadar u zapadnoj Srbiji, na oko 160 kilometara od Beograda.

Ovo visokokvalitetno veliko ležište predstavlja dodatak velikog potencijala za svetsku ponudu materijala za tehnologije s niskom emisijom ugljenika, kao što su baterije koje se koriste u električnim vozilima i skladištenje energije iz obnovljivih izvora. Ukoliko bude odobren, projekat "Jadar" bi bio jedna od najvećih industrijskih investicija u Srbiji i donosio bi direktan prihod od jedan odsto, a sveobuhvatni doprinos bio bi blizu četiri odsto.

Pitanje svih pitanja

Da li će ovaj projekat, međutim, kako tvrde njegovi kritičari, rudarenjem litijuma i bora uništiti vode Jadra, Drine, Save, ali i Dunava, ovih dana je pitanje svih pitanja.

Dr Aleksandra Đukića, vanrednog profesora sa Katedre za hidrotehniku i vodno ekološko inženjerstvo Građevinskog fakulteta u Beogradu, pitali smo kako eksploatacija jadarita može uticati na podzemne vode.

prof. dr Aleksandar Đukić
foto: Privatna arhiva

- Projektom je planirano da se crpe podzemne vode sa dve lokacije: u dolini Jadra, iz dubokih horizonata od 370 do 650 metara dubine ispod površine terena, kako bi se obezbedila eksploatacija rude u suvim uslovima. Istraživanja su pokazala da crpljenje dubokih podzemnih voda iz doline Jadra ne bi znatno uticalo na plitke izdani podzemnih voda iz kojih danas korisnici zahvataju vodu iz individualnih bunara, jer su duboke izdani izolovane debelim vodonepropusnim slojevima od površinskih slojeva. Posebna pažnja mora biti posvećena sprečavanju mešanja dubokih podzemnih voda s vodama u plitkim vodonosnim slojevima. Druga lokacija je priobalje Drine, gde će uticaji zahvatanja voda biti zanemarljivi jer maksimalne planirane količine zahvatanja iznose samo oko jednog hiljaditog dela protoka reke Drine u doba niskih voda.

Da li se očekuju neke promene na postojećim izvorištima?

- Projekat "Jadar" neće uticati na snabdevanje vodom za piće iz javnog vodovoda grada Loznice, na koji je priključena većina lokalnog stanovništva. U projekat je uključeno i praćenje kvaliteta površinskih i podzemnih voda u okolini rudnika kako bi se osiguralo da primenjene mere daju željene rezultate i da se, ako je potrebno, na vreme preduzmu dodatne aktivnosti.

Šta će se dešavati s vodom posle prerade rude?

- Projekat predviđa da se najveći deo voda iz proizvodnog procesa reciklira nazad u proces, a u slučaju da otpadne vode moraju biti ispuštene u Jadar, biće prečišćene do nivoa koji ne narušava prirodni kvalitet vode reke.

Šta je potrebno da se uradi da bi se sprečilo zagađenje životne sredine tokom eksploatacije jadarita?

- Po projektu rudnik će biti podzemni, sa eksploatacijom rude na dubinama između 370 i 650 metara ispod terena u dolini Jadra, čiji uticaji na životnu sredinu su znatno manji u odnosu na rudnike otvorenog kopa. Kao i kod svakog drugog velikog projekta, prevencija i kontrola zagađenja moraju se obezbediti striktnim poštovanjem propisa i standarda u ovoj oblasti, monitoringom i pravovremenim obaveštavanjem javnosti.

Kurir.rs

Bonus video:

17:20

DOK NEMAČKA ULAŽE ZNAČAJNE RESURSE, MI SMO ZAGLAVLJENI U POLITIČKIM RASPRAVAMA Eksperti sigurni: Litijum je ključan za budućnost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track