"LITIJUM JE JEDNA OD NAJVAŽNIJIH SIROVINA ZA ODRŽIVI RAZVOJ I ZELENU TRANZICIJU!" Tomić: Naš posao bi počeo tek za 5 godina
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir televizija

"LITIJUM JE JEDNA OD NAJVAŽNIJIH SIROVINA ZA ODRŽIVI RAZVOJ I ZELENU TRANZICIJU!" Tomić: Naš posao bi počeo tek za 5 godina

InfoBiz -

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da su kritične mineralne sirovine ključne za brži napredak u dekarbonizaciji energetskog sektora.

Srbija, sa svojim rezervama litijuma, mogla bi zadovoljiti oko 17 odsto proizvodnje električnih vozila u Evropi. Međutim, pitanje ekološke prihvatljivosti rudarenja litijuma ostaje otvoreno, a stručnjaci su podeljeni oko mogućih koristi i šteta od ovog procesa.

U emisiji "Puls Srbije" gošća je bila Aleksandra Tomić, naučni savetnik na Mašinskom fakultetu, gde je iznela svoje mišljenje o ovoj kontroverznoj temi.

Aleksandra Tomić
foto: Kurir televizija

Aleksandra Tomić je iznela svoje viđenje o potencijalima i obavezama Srbije u vezi sa eksploatacijom litijuma:

- Prvo, moramo da odlučimo da li smo za evropske integracije ili ne. Evropa je ove godine usvojila zakon kojim svaka država članica mora da proizvodi 10% kritičnih sirovina sa svoje teritorije. Litijum je jedna od najvažnijih mineralnih sirovina za održivi razvoj i zelenu tranziciju.

02:38

LITIJUM JE JEDNA OD NAJVAŽNIJIH SIROVINA ZA ODRŽIVI RAZVOJ I ZELENU TRANZICIJU! Tomić: Naš posao bi počeo tek za 5 godina

Tomić je podsetila da je Srbija već 2004. godine dozvolila kompaniji Rio Tinto da započne istraživanja na teritoriji Jadra, a 2011. godine su dali pravo na eksploataciju nakon izrade projekata.

- Otvoriće se rudnici u Evropi. Prvi će biti u Austriji 2026. godine, u zoni Alpa, sa najvišim ekološkim standardima. Srbija bi mogla da prati taj model, ali naš posao bi tek počeo za pet godina, nezavisno od toga da li je Rio Tinto u pitanju ili ne - zaključila je Tomić.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:53

LITIJUM JE NAFTA 21. VEKA, NEMAJU GA SVI, A NEOPHODAN JE Stručnjaci o ekonomskoj i geopolitičkoj prednosti država koje ga imaju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track