NEVIĐEN ŠOK U NEMAČKOJ: Automobilski gigant 2 meseca nije ISPLATIO PLATE radnicima, pogoni ne rade, kompanija pred bankrotom
Foto: William Ju / Alamy / Profimedia

kriza

NEVIĐEN ŠOK U NEMAČKOJ: Automobilski gigant 2 meseca nije ISPLATIO PLATE radnicima, pogoni ne rade, kompanija pred bankrotom

InfoBiz -

Radnici nemačkog automobilskog giganta BBS prema navodima lokalnih medija nisu primili plate od maja!

Velikom proizvođaču točkova iz Baden-Virtemberga ponovo preti bankrot dok nekoliko stotina zaposlenih strahuje za svoja radna mesta. Kompanija je prethodno bankrotirala prošlog septembra nakon čega je BBS preuzeo novi investitor.

- Plan je bio da kompaniju vrate na put uspeha i napravili su velike planove za postizanje tog cilja - pišu nemački mediji.

Međutim, planovi nisu dali rezultate, više od 200 radnika nije dobilo plate za maj i jun, mnogi su prestali i da dolaze na posao, a veliki proizvodni pogoni ne rade.

BBS, točak, automobilska industrija
foto: Wirestock, Inc. / Alamy / Alamy / Profimedia

Problemi s platama ipak nisu finansijske prirode. Postoje klauzule prema kojima se prava na žig ne mogu preuzeti u slučaju nesolventnosti. Taj problem izbegnut je prošle godine s turskim investitorom ISH Group, ali još bi moglo proći neko vreme pre nego što se prava konačno prenesu.

Iz tog razloga BBS nije mogao da nastavi proizvodnju.

IG Metall Freudenstadt sada je stao u zaštitu radnika i dao rok kompaniji do 1. jula da im isplati plate. Rok je prošao dok isplata nije izvršena. Poslednji rok za isplatu plata je danas i u suprotnom kompaniji iz Baden-Virtemberga preti novi bankrot.

BBS je inače osnovan 1970. godine u Šiltahu i jedan je od najvećih proizvođača automobilskih i točkova za motocikle na svetu. Kompanija je bila pionir u trodelnim točkovima i decenijama je prednjačila u industriji aluminijumskih točkova.

Nemački proizvođač automobila Folksvagen, podsetimo, ukida oko 1.000 radnih mesta zbog velikog pada prodaje električnih automobila!

(Kurir.rs/Feniks magazin/Preneo Z.Ko/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track