OVA SRPSKA BANJA LEČI MNOGE BOLESTI - PENZIONERI POLUDELI ZA NJOM: Nalazi se na par sati od Beograda, a nude smeštaj za svega 20 €
Foto: Shutterstock

OVA SRPSKA BANJA LEČI MNOGE BOLESTI - PENZIONERI POLUDELI ZA NJOM: Nalazi se na par sati od Beograda, a nude smeštaj za svega 20 €

InfoBiz -

Na teritoriji opštine Knjaževac nalazi se Rgoška Banja. Smeštena je na obali Svrljiškog Timoka, između sela Rgoška i rudnika Podvis. Banja je poznata još od davnina, o čemu svedoče ostaci rimskih kupatila koji su pronađeni.

Sa izvorišta ove banje vodom se napaja olimpijski bazen Banjica. Banjska voda je počela intenzivnije da se koristi 1932. godine kada je kafanu i kupatilo zakupio trgovac Ljuba Tošić Gaša i počeo da investira u objekte.

Rgoška Banja je nakon drugog svetskog rata postala jedno od glavnih izletišta, njene usluge počeli su da koriste i mnogi Knjaževčani. Prema hemijskim analizama koje su vršene 1996. godine utvrđeno je da prema temperaturi vode koja ide od 20 do 37 stepeni Rgoška Banja je topla ili subtermalna.

penzioneri, banje, banja, odmor, rehabilitacija
foto: Shutterstock

Sa terapeutskog gledišta pripada hoptermama. Ovo je danas veoma značajno za terapijsko lečenje, naročito kod onih sa srčanim oboljenjima.

U okviru ovog kompleksa postoji ugostiteljski objekat, dečiji park i mali bazen za decu. Na ovom prostoru postoji čitav niz izvora koji izbijaju na površinu, neki izvori se javljaju na obalama Svrljiškog Timoka, a neki su potopljeni.

Cene smeštaja u Rgoškoj Banji

Cene smeštaja u blizini ove banje vrlo su pristupačne. Kreću se od 20-ak evra.

U ponudi je jedan apartman koji ima dnevnu sobu, spavaću sobu i kuhinju. U apartmanu je dostupan besplatan internet, obezbeđen je i parking. Objekat ima i terasu, a njegova cena iznosi 21 evro.

Apartman od 85 metara kvadratnih u blizini Rgoške Banje izdaje se po ceni od 28 evra. Ima i terasu, kao i besplatan parking. Objekat ima dve spavaće sobe, kupatilo i trpezariju.

evro, novac, pare, evri
foto: Shutterstock

U samom centru Knjaževca pronašli smo apartman od 45 metara kvadratnih, izdaje se po ceni od 30 evra. Na raspolaganju je besplatan internet, smeštaj je klimatizovan i ima jedno kupatilo. Parking se nalazi u okviru objekta.

Svojstva vode

Temperatura mineralne vode Rgoška banja je od 20 do 37 stepeni, i prema njoj pripada subtermalnim hipotermama (20-34 stepena), i može se koristiti za lečenje išijasa, reuma i neka nervna oboljenja.

Geološkim istraživanjem dokazano je da vode Rgoške banje imaju karakteristike slabije mineralne vode, koja u pogledu hemijskog sastava pripada slabo sumporitim vodama sa naglašenom radioaktivnosti (zato je pogodna za rekreaciju).

BiznisKurir/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track