ZADUŽILI SE PREKO GLAVE: Čuveni lanac prodavnica na ivici ponora, na neke lokale biće stavljen i katanac!
Foto: Profimedia

ZADUŽILI SE PREKO GLAVE: Čuveni lanac prodavnica na ivici ponora, na neke lokale biće stavljen i katanac!

InfoBiz -

Lancu prodavnica odeće Sportina predstoji novo restrukturiranje. Nakon što je u januaru otkriveno da vlasnici traže kupca za kompaniju iz Lesca, sada iz Finansa javljaju da će prodati balkansku mrežu prodavnica.

Slovenački deo mreže šalje se u prinudno poravnanje, a deo prodavnica će biti zatvoren.

Podsećamo, grupa je već bila u stečaju 2022. godine, kada su je sadašnji vlasnici kupili od Bahtijara Bajrovića za jedan evro i pretvorili 16 miliona evra duga u kapital. Ipak, na kraju 2022. Sportina je imala finansijske i poslovne obaveze veće od 70 miliona evra.

Novi Sad, bicikl, bicikle, Biciklisti, biciklista
foto: Shutterstock

Prezadužena

Za Sportinu Bled kažu da je u Sloveniji dobro prošla u poslednjem kvartalu prošle godine, ali je i 2023. završila u minusu.

Grupacija je 2022. godine ostvarila neto gubitak od osam miliona evra uz prihod od 60 miliona evra, a prošle godine – kako pišu Finans – imala je gubitak od pet miliona evra sa sličnom prodajom.

Ovo uglavnom stvara slovenački deo mreže, zbog čega Sportina sada zatvara XYZ prodavnice sa vrhunskom odećom.

Bicikl, Poni
foto: Shutterstock

Osim toga, vlasnici će slovenačko preduzeće poslati u prinudno poravnanje, što znači da će poverioci (dobavljači, banke, stanodavci…) odlučivati o novom otpisu dugova. Zadržaće 14 prodavnica i nakit Parfois.

Sportina je na svom vrhuncu imala više od 300 radnji širom Balkana, a njen vlasnik Bajrović jedan je od najbogatijih Slovenaca. Godine 2010. završio je na 13. mestu liste magazina Menadžer, koji je njegovu imovinu procenio na 50,8 miliona evra.

biznis.kurir.rs/Forbes

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja